среда, 13. јул 2016.

Zastori od drvene građe

Zastori od ovog elementa su veoma efektni, ali se ne primenjuju na većim površinama i frekventnim stazama, već u okviru manjih ambijentalnih prostora (platoi za odmor, natkrivene terase, neopterećene staze). 
Zastor se najčešće izvodi od rezanih oblica (čamovih ili bagremovih), prečnika 10-15cm, visine 10-12cm. Takođe može da se pravi od obrađenih trupaca, kvadratnog ili pravougaonog preseka, dimenzija 10/10-15/15. Oblice se postavljaju u sloj peska debljine 8-10cm, koji je prosut preko vodopropusne podloge ili debljeg drenažnog sloja. Pre postavljanja, ukopani delovi se premazuju bitumenom (zaštitnim slojem). Kod slaganja međuprostore treba popuniti oblicama manjeg prečnika, a nakon slganja spojnice se pune peskom.
Trupci koji su pravougaonog ili kvadratnog preseka slažu se jedan uz drugi, bez spojnica.
Ovakvi zastori se lepo kombinuju sa pločama, a slobodne ivice mogu lepo da se kombinuju sa zelenilom. 
Zastori se takođe mogu raditi od greda (talpi). Ovakva građa se tretira sa sredsvima koja nisu otrovna za ljude i ne spira ih voda.
Daščani podovi rade se u manjim poljima. Daske se ukucavaju preko greda postavljenih u sloj peska ili šljunkovito-peskovitog materijala.
Zastori od drvenih greda i talpi pogodni su za staze koje premošćavaju nestabilan teren čime se izbegavaju povećani zemljani radovi.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...