среда, 2. децембар 2015.

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp.

Engleski naziv:
  • Moth Orchid
Srpski naziv:
  • falenopsis
Opis:
Cvetanje traje dva do tri meseca.
Razmnožavanje:
Razmnožavanje se vrši jako teško. Semenom u posebnim uslovima.
Svetlost:
Zahteva svetla mesta, najbolje prozor sa malo sunca ili bez njega. Dobro podnosi veštačko svetlo.
Temperatura:
Optimalna temperatura u zimskim mesecima je 18ºС, a tokom dana 21ºС, a najniža 16ºС (u ovom periodu su biljke osetljive na hladan vazduh). Tokom leta maksimalna dnevna temperatura ne bi trebalo da bude veća od 32ºС, uz obezbeđen svež protok vazduha da se listovi ne bi pregrejali.
Zalivanje:
Ne sme se dozvoliti da se supstrat u potpunosti osuši. Falenopsis zalivajte ujutru, potapanjem u dublju posudu sa destilovanom vodom. Od oktobra do kraja februara dovoljno je da ga zalivate jednom nedeljno. Tokom proleća i leta zalivajte ga svaka tri dana. Treba voditi računa da se ne nakvasi središnji deo rozete, jer koren može da istruli. Da bi ustanovili da li dobro zalivamo teba da pratimo izgled vazdušnih korenova. Zdrava biljka stvara dugo korenje koje izlazi iz saksije i raste posle perioda cvetanja.
Vlažnost vazduha:
Najbolje je biljku držati u podmetaču sa kamenčićima, koji je do pola napunjen vodom. Listove orošavati svakog dana (ujutru) mlakom vodom. Ako voda prenoći na listovima pojaviće se žute i crne pege. 
Prihranjivanje:
Prihranjuje se od marta do septembra đubrivom za orhideje. 
Presađivanje:
Presađuje se posle faze cvetanja, obično na proleće, svake dve-tri godine. Veličina saksije ukoliko je potrebna povećati za jedan broj. Ukoliko je biljka imala problema zbog zalivanja ukloni se trulo i osušeno korenje. Za presađivanje se koristi posebna zemlja za orhideje.
Posebni zahtevi:
Treba znati da ukoliko se stavlja na prozorsku dasku, ispod ne sme da bude radijator. Najbolje je biljku držati na istočnom prozoru i na prozračnom mestu, bez promaje, ali ne na direktnom suncu.
Saveti:
Posle cvetanja, cvetnu stabljiku iseći iznad četvrtog članka, nikako do korena. Da bi se podstaklo cvetanje mora da postoji razlika između dnevne i noćne temperature. Temperatura ne sme da bude niža od 15ºС, jer će doći do opadanja pupoljaka, Do opadanja može doći i ukoliko se biljka nalazi na promaji. U slučaju da cvetna stabljika počne da se suši, biljka nagoveštava formiranje lista. U tom slučaju preporučuje se da se odseče na drugom ožiljku od baze koji ostaje posle opadanja cveta. Formiraće se nova cvetna grana, koja će cvetati za otprilike devet meseci.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...