четвртак, 15. септембар 2016.

Hypoestes phyllostachya

Hypoestes phyllostachya

Engleski naziv:
  • polka dot plant
Srpski naziv:
  • hipoeses, flamingo
Areal:
Madagaskar
Opis:
Žbunasta biljka. Može da se gaji kao sobna biljka, ali i kao sezonsko cveće na cvetnjacima, gde se ćesto kombinuje sa Impatiens spp. Danas se mogu naći biljke visine 30-50cm sa različito obojenim listovima: roze, ljubičaste, bele, srebrne, krem, jarko crvene… Gaje se upravo zbog svog dekorativnog lišća. Cvet se pojavlje tek kod biljaka starijih od dve godine i to od sredine leta do rane jeseni. Cvet je od bele preko roze do tamo ljubičaste boje, vrlo neugledan, ali stvara mnogo semena.
Razmnožavanje:
Biljka se može razmnožiti na dva načina: uzimanjem reznica i iz semena. Reznice se mogu uzeti u bilo koje doba, međutim, između proleća i leta je najbolje i obično daje najveće rezultate. Reznice se mogu uzeti iz bilo kog dela biljke, ali treba da bude duga najmanje 5cm i najbolje su vršne reznice. Reznice se lako zakorenjuju u vrlo peskovitoj, humusnoj zemlji na temperaturi od 20-21ºС, pod staklom. Laka je za uzgoj iz semena. Seme treba ostaviti da se dobro osuši na biljci i tek onda sakupiti. Saditi u posudu sa vlažnim tresetom pomešanim sa perlitom u zatvorenom prostoru na temperaturi od 20-24ºС. Može se prekriti providnom folijom ili staklom. Rezultati su vidljivi u roku od dve nedelje. Ovo je najbolje uraditi kada prođu prolećni mrazevi pa sve do početka leta.
Supstrat:
Voli kiselo zemljište pH 4-6, mešavina treseta i peska.
Svetlost:
Odgovara im prostor sa dovoljno svetlosti, ali ne i direktno sunce. Može se gajiti na otvorenom kao jednogodišnja biljka, ali mora biti zaštićena od direktnog sunca. U senci može da izgubi jarku boju listova. 
Temperatura:
Idealna temperatura je od 18-21ºС, mada može podneti i 6-7ºС. I leti i zimi traži približno jednake temperature.
Zalivanje:
Zahteva stalno vlažno zemljište, ne dozvoliti da presuši između zalivanja. Zalivati obavezno odstojalom vodom ili kišnicom, zimi treba smanjiti zalivanje i nikako je ne prskati.
Vlažnost vazduha:
Traži visoku vlažnost vazduha. Takođe je treba svakodnevno orošavati, najbolje ujutro.
Prihranjivanje:
Povremeno treba dodati azot i kalijum, jer u nedostatku istih biljka neće imati izrazitu boju šara po listovima. Prihranjivanje treba primenjivati na 14-15 dana tokom proleća i leta, tečnim đubrivima za cvetnice, ali duplo razblaženo nego po uputstvu na pakovanju.
Orezivanje:
Da bi biljka imala žbunast izgled, ne sme se dozvoliti da cveta, već joj s vremena na vreme treba zakidati vrhove i podmađivati je, a ujedno i oblikovati biljku. Preporučuje se redovno šišanje kako biljka ne bi postala suviše izdužena i polegla.  Odlična je za pokrivanja tla. 
Štetočine i bolesti:
Ako zemlja nije dovoljno propusna, pojaviće se na peteljkama i listovima znakovi truljenja. Lišće često nagrizaju puževi, najbolje ih je skidati i uništavati ručno. Vršne grančice ponekad nastane lisne vaši. Zbog preslabe ishrane i pretvrde vode biljke mogu zaostati u razvoju.
Savet:
Svi delovi biljke su otrovni, ako se unesu u organizam. Interesantno je to da je često mešaju sa Fitonijom, razlika između njih je ta što Fitonije imaju obojene samo lisne žile a osnova lista je zelena, dok kod Hipoestesa je i samo lišće tačkasto obojeno, a kod nekih vrsta i lisne žile ali obavezno i list.

6 коментара:

  1. Одговори
    1. Ako je držite u kućnim ulovima ne treba da stoji blizu radijatora ili bilo kog grejnog tela...Ako ste je presadili mozda je zemljište previše ili premalo nabijeno...Isto tako ne bi trebala da stoji na prozoru gde je direktno izložena suncu. Lisno-ddekorativne vrste koje ja imam drzim u svetloj prostoriji i zalivam kada vidim da se zemlja krenula sušiti (pipnete zemlju). Pri presađivanju zemlju pritiskam toliko koliko je moja snaga kad se malo nagnem, ne previše

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Dali moze da se pelcuje kada se stavi u vidu....

    ОдговориИзбриши
  4. Posto ja imam reznice neznam kako da je podmladim....

    ОдговориИзбриши
  5. Prelep cvet dobila sam na poklon nadam se da ce mi doneti Uspeh u karijeri

    ОдговориИзбриши

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...