четвртак, 29. септембар 2016.

Sparmannia africana

Sparmannia africana

Engleski naziv:
African hemp, African linden
Srpski naziv:
Sobna lipa, afrička lipa, afrička konoplja
Areal:
Južna Afrika i Madagaskar
Opis:
Žbunasta biljka ili malo drvo. Njeni veliki bujni svetlozeleni prozračni listovi izgledaju veoma dekorativno u domu, kao i beli cvetovi nalik na cvet kruške. Gaji se kao sobna biljka, a tokom leta se može gajiti i kao baštenska biljka. Listovi sobne lipe su dugi od 10 do 15cm, u obliku srca, izreckani, pokriveni mekanim dlačicama. Beli cvetovi sobne lipe, sa gustim grozdastim cvastima i izražajnim crvenim i žutim prašnicima razvijaju se u proleće. Cvetovi mogu da budu jednostavni i dupli.
Razmnožavanje:
Grančice dobijene orezivanjem mogu se koristiti za ožiljavanje, trebaju biti dužine 12-15cm. Ožiljavanje grančica se vrši u pesku pod staklom i temperaturom podloge 20°C. Najbolje su reznice sa biljke koja redovno i obilno cvate.
Svetlost:
Preko leta biljka može da se iznese na otvoreno, balkon, terasu, uz slabu zasenu u podnevnim časovima i pojačano zalivanje zbog velike površine litova koji isparavaju mnogo vode.
Temperatura:
Biljka se preko zime čuva na temperaturi oko 10°C, uz umerno zalivanje. 
Prihranjivanje:
Biljka treba puno vode i ako nakon presađivanja brzo raste, treba je jedanput nedeljno prihranjivati.
Presađivanje:
Nakon orezivanja treba je izvaditi iz posude i presadi u novi supsrat kome je dodato malo sporo otapajućeg đubriva i malo peska. Presađivanje je svake 3-4 godine, rano u proleće, ali uz redovno zamenjivanje gornjeg sloja zemlje u saksiji i jako orezivanje.
Orezivanje:
Nakon 4 nedelje mirovanja, biljka se oreže.
Savet:
Biljka mora imati period mirovanja nakon precvetavanja, obično krajem juna, u tom se periodu ne treba zalivati niti prehranjivati. Doduše svi veliki zeleni listovi će verovatno otpasti, ali ništa ne brinite.    











Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...