понедељак, 12. септембар 2016.

Fittonia verschaffeltii

Fittonia verschaffeltii

Енглески назив: 
  • Mosaic plant, nerve plant
Srpski naziv:
  • Fitonija, mrežoliska, mozaik biljka
Areal:
Kolumbija
Opis:
To je niska, puzajuća biljka čiji su listovi okrugli do srcoliki ili jajasti, na vrhu tupo zaobljeni, dugi i do 10 cm, i njima prekriva tlo. Ova vrsta zastupljena je u dva oblika: Argyroneura - srebnih žila i Pearcei - svetlo crvenih žila. Cvetovi su veoma sitni i neugledni, beli ili bledo krem boje, skupljeni u cvast nalik klasu. Sama cvast-klas može biti duga od i do10 cm. Cveta u periodu od juna do septembra meseca. Kultivari su u novije vreme odgajili različite verzije Fittonia, tako da one sada mogu podneti temperature i do 10ºС. Novi varijeteti najviše se razlikuju po lišću, ono nije više samo perasto raspoređeno, već i razuđeno, reljefno, zaobljeno, talasasto i znatno sitnije. Nove sorte su visine 8-12 cm. Spekar boja u ponudi mnogo je veći i prmamljiviji. Pored standardnih: srebrna, roza, crvena nervarura lista, sada ih ima u beloj, nekoliko nijansi boja burgundca i fuksije, terakota, boja patlidžana, pa čak i skoro crne. Na taj način biljka je postala još zanimljivija i dekorativnija. 
Razmnožavanje:
Biljka se može razmnožiti na dva načina: deobom i uzimanjem reznica. Februar i mart su najpovoljniji za razmnožavanje. Reznice se uzimaju tako da na njoj ima bar 3-4 reda listova, s tim što se skidaju donji listovi i uroni u posudu sa vodom. Brzo se ožiljava već za 2-3 nedelje. Moguće je da se zakoreni i vodoravnim polaganjem reznice na zemlju. Tada se mora nekom žicom pritisnuti da čvrsto prijanja uz tlo. U tu svrhu može poslužiti obična metalna spajalica, samo joj blago treba razmaknuti krajeve i preko grančice utisnuti u zemlju-podlogu.
Supstrat:
Voli humusno zemljište koje je stalno vlažno ali i da ima dobru drenažu, ne voli "mokre noge".
Svetlost:
Biljka traži zasenjen položaj, nikako je ne treba izlagati direktnom sunucu. To su tropske biljke pa samim tim traže vlažno i toplo, i zemljište i vazduh.
Temperatura:
Idealna temperatura im je od 21-25ºС, a noćna ili zimska temperatura ne sme padati ispod 16-17ºС. Zbog ovih specifičnih uslova dobro upeva u terarijumima.
Zalivanje:
Zalivati je treba mekom i mlakom vodom, nikako ne trpi tešku i hladnu vodu. Tokom leta treba zalivati i dva-tri puta nedeljno, zimi manje ali zemljište ne sme da se osuši.
Vlažnost vazduha:
Prija joj svakodnevno orošavanje, takođe mlakom odstojalom vodom. 
Prihranjivanje:
Prihranjivanje treba primenjivati na 14-15 dana tokom proleća i leta, tečnim đubrivima za cvetnice, ali duplo razblaženo nego po uputstvu na pakovanju.
Posebni zahtevi:
Ukoliko nema dovoljno svetlosti, listovi izgube svoje dekorativno obojene žile i postanu zeleni. Treba je čuvati od strujanja vazduha, suše i prezalivanja. Poželjno je zalamati-zakidati grančice sa cvetovima, kao i vrhove da bi bila bujna, grmolika. Za godinu dana dobije 8-10 cm.
Štetočine i bolesti:
Ova biljka retko boluje ako su ispoštovani svi uslovi koji su joj neophodni za dobar razvoj. Sušenje lista po ivicama, znak je da smo pogrešili u uzgajanju. Ako zemlja nije dovoljno propusna, pojaviće se na peteljkama i listovima znakovi truljenja. Lišće često nagrizaju puževi, najbolje ih je skidati i uništavati ručno. Vršne grančice ponekad nastane lisne vaši.
Savet:
Veoma lepo izgledaju gajene uz visoke biljke, gde služe kao pokrivači tla. Ako se biljka samostalano gaji, radi lepšeg i bujnijeg izgleda, treba ih saditi u grupama od po tri biljke. Još je dekorativnije ako su biljke različitih boja.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...