субота, 15. октобар 2016.

Tradescantia zebrina

Tradescantia zebrina


Engleski naziv:
  • inchplant, wandering jew
Srpski naziv:
  • zebrina, puzavac
Areal:
Meksiko, Centralna Amerika, Kolumbija
Opis:
Stabljike su sukulentne, puzave. Listovi su jajasti, sjajni, kratko dlakavi i sa srebrnim i tamnim prugama na licu, ljubičaste boje na naličju. Ova biljka raste brzo i žbuna se. Veoma je otporna i lako se gaji. Kao sobna biljka lepo izgleda u visećim korpama ili saksijama, kao i na dasci na prozoru.
Razmnožavanje:
Zebrina se veoma jednostavno razmnožava deljenjem ili pelcerom. U čašu sa vodom treba staviti otkinutu grančicu, koja će se zakoreniti, za jednu do dve nedelje.
Supstrat:
Zemljište za zebrinu treba da bude dobro drenirano, jer višak vode u zemljištu može uzrokovati truljenje korena i uginuće biljke.
Svetlost:
Da bi imala intenzivne boje šarenog lišća zebrinu treba staviti na svetlo mesto, ali dalje od jakog sunca. Pri slabom osvetljenju lišće gubi svoju boju.
Temperatura:
Pošto nije isključivo sobna biljka zebrina se može izneti leti napolje, ali treba obezbediti dovoljno vlage i u vazduhu i u zemljištu. Zimi se unosi u osrednje hladnu prostoriju, gde je temperatura od 12 do 15ºС, ali ne ispod 10ºС.
Zalivanje:
Samo kada zemljište u saksiji počne da se suši biljku treba zalivati. U vreme rasta, od marta do avgusta, zaliva se obično svakog dana, a zimi znatno manje.
Vlažnost vazduha:
Zebrina često ne toleriše suv vazduh, pa njeno lišće treba redovno prskati za vreme letnjih vrućina, a posebno kada je u prostoriji centralno grejanje.
Prihranjivanje:
Dok aktivno raste zebrina se prihranjuje tečnim đubrivom, svake dve ili tri nedelje.
Orezivanje:
Orezivanje stabljika zebrine podstiče puniji, žbunast rast i poboljšava njen izgled.
Štetočine i bolesti:
Lišće zebrine žuti zbog slabe ishrane ili pogrešne reakcije zemljišta. Uvele i oštećene listove treba redovno uklanjati. Lisne vaši retko napadaju zebrinu.
Primena:
Ovo je zanimljiva šarenolisna puzavica i jedna od najmanje zahtevnih vrsta roda Tradescantia. Već dugo se gaji kao atraktivna sobna biljka. Dobar je izbor za žardinjere na terasi i balkonu u kombinaciji sa drugim biljkama.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...