субота, 29. октобар 2016.

Pilea cadierei

Pilea cadierei


Engleski naziv:
aluminium plant, watermelon pilea
Srpski naziv:
srebrnolisna pileja
Areal:
Kina i Vijetnam
Opis:
Listovi su ovalni, živozelene boje sa izraženim žilama i srebrnasto-zelenim šarama. Cvetovi su sakriveni među listovima, mali i veoma neugledni. Može da poraste u visinu do 30 cm.
Razmnožavanje:
Razmnožava se reznicama u proleće. Odrezani vrhovi se mogu ožiliti u vodi, a uz pomoć hormona za ožiljavanje se brže zakorenjuje. Reznice posađene u proleće do svoje pune veličine porastu istog leta.
Svetlost:
Odgovara proyor okrenut prema suncu, ali ne i direktno podnevno sunce koje može da ošteti listove. Dobro podnosi indirektno sunce i polusenku, ali ako je na mestu gde nema svetlosti donji listovi potamne i opadaju. Kada su noći hladne treba je staviti dalje od prozora.
Temperatura:
Odgovara joj temperatura od 14 do 16ºС. Zimi može da podnese temperaturu i do 10ºС, a leti joj odgovara temperatura oko 21ºС. Početkom juna može da se iznese napolje, na terasu ili balkon.
Zalivanje:
Za zalivanje je najbolja ustajala voda. U toku leta zaliva se obilnije, dva do tri puta nedeljno. Treba je i svakodnevno orošavati, ali da se listovi ne bi spržili ne prska se na direktnom suncu. Zimi se zaliva kada je na površini zemlja suva, uglavnom jednom nedeljno.
Prihranjivanje:
U toku leta je treba prihranjivati tečnim đubrivom za lisnate biljke, svakih 10 do 14 dana.
Presađivanje:
U proleće srebrnolisna pileja može da se rasađuje u hranljivu zemlju sa oko 15% rečnog peska. Prilikom presađivanja grančice se mogu skratiti i malo više, naročito ako se u toku zime izdužila ili postala neugledna. Veoma brzo pojaviće se novi izdanci na njoj.
Orezivanje:
Da bi imala lep grmolik izgled srebrnolisnoj pileji se mogu skraćivati prerasli vrhovi, jednom u mesec do dva tokom proleća i leta. Posle dve godine preporučuje se šišanje na visinu od 15 do 20cm.
Posebni zahtevi:
Jako centralno grejanje, promaju, kao i vazduh pun dima srebrnolisna pileja ne podnosi.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...