петак, 4. новембар 2016.

Pilea peperomioides

Pilea peperomioides


Engleski naziv:
Chinese money plant, pancake plant, lefse plant, missionary plant
Srpski naziv:
Kineski dolar, kineska misionarska biljka, medaljon, slonovo uvo, sobna begonija
Areal:
zapadna Kina
Opis:
Uglavnom se gaji kao sobna biljka. Veoma je otporna i laka za negu. Zato predstavlja dobar izbor za početnike, kao i one koji nemaju dovoljno vremena za gajenje sobnih biljaka. Stabljika je drvenasta, cilindrična, gruba, krta, braon-ružičaste boje, duga oko 30cm. Listovi su mesnati, kožasti, tamnozeleni, i nalaze se na dugim peteljkama koje rastu od sredine lista. Mladi listovi su sjajni, imaju zanimlljivu teksturu, ali vremenom postaju bezizražajni. Listovi će biti veći, ako je biljka na svetlom mestu ili polusenci, zaštićena od direktnog sunca. Ako je na direktnom, jakom svetlu dobiće opekotine. Cveta u proleće. Cvetovi su sitni, beli ili bledozeleni, ponekad u ružičastim nijansama. Muški i ženski cvetovi se nalaze na istoj biljci.
Razmnožavanje:
Lako se razmnožava pelcerima ili deljenjem. Razmnožavanje je moguće i semenom, ali biljka baš i ne cveta lako. Zato je najlakše razmnožavamo reznicama tako što odrežemo drvene stabljike i stavimo ih u vodu dok ne puste duže korenje. Tada ih presadimo u nove tegle kojima smo dodali kompostnu zemlju.
Supstrat:
Humusna, vlažna, dobro drenirana zemlja odgovaraće ovoj biljci.
Temperatura:
Optimalna temperatura je od 22 do 24ºС. Leti se može izneti napolje. Najniža temperatura koju može da podnese je od 10 do 12ºС.
Zalivanje:
Kada je vreme toplo biljka treba redovno da se zaliva. Ako listovi počnu da venu treba je češće zalivati, a ako počnu da padaju smanjuje se učestalost zalivanja.
Prihranjivanje:
U toku vegetacije se prihranjuje svake dve nedelje.
Presađivanje:
Može da se presađuje svake godine u nove saksije. Ako je potrebno isecite stare grane i uklonite staro lišće.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...