уторак, 22. новембар 2016.

Ceratostigma plumbaginoides

Ceratostigma plumbaginoides

Engleski naziv:
plumbago
Srpski naziv:
baštenski plumbago, patuljasti plumbago, trputac, plavac, modro oko
Areal:
umereni i tropski regioni Afrke i Azije
Opis:
To su zeljaste - žbunaste biljke visine 30-100cm. Listovi su spiralno raspoređeni, jednostavni, dužine 1-9cm. Zimzelena vrsta. Ima veoma kompaktnu cvetnu cvast, svaki cvet ima 5 latica čija boja varira od bledo do tamno plave pa i crveno-ljubičaste. Plod je mala kapsula koja sadrži samo jednu semenku. I listovi i semena čaura su maljavi. Cveta od septembra do mrazeva.
Razmnožavanje:
Razmnožava se semenom, deljenjem i reznicama. Najlakše ju je razmnožiti u proleće deljenjem starih busena. Razdeljeni buseni rasađuju se 7 do 9 komada po m². Širi se vrlo lako ako joj odgovaraju uslovi za rast. 
Supstrat:
Toleriše peščana i ilovasta zemljšta, puno sunce i prošaran hlad, kao i sušne periode. Odličan je za gajenje na mestima gde se nalazi prolećne lukovice, jer olista nešto kasnije u proleće, tj. nakon cvetanja većine prolećnih lukovica, tako da zemljište u bašti neće ostajati golo nakon precvetavanja lala, narcisa...Dobro uspeva na hranjljivom baštenskom zemljištu sa dosta kalcijuma.
Svetlost:
Ako je posadjena u senci, manje će cvetati. Zahteva otvorena, osunčana do slabo zasenjena mesta.
Temperatura:
Otporna je na hladnoću i niske temperature. Biljka ostaje preko zime u bašti, zaštićena malčem i  budi se kasno u proleće.
Zalivanje:
Zalivanje treba da je umereno, a zemljište dobro drenirano.
Štetočine i bolesti:
Otporna je na insekte i štetočine, a od bolesti je samo treba zaštiti od pepelnice.
Primena:
Najpogodnija je za sadnju u kamenjare i suhozide, kao pokrivač tla između grmova i drveća. Vrlo lepo izgleda na rubovima gredica i u kombinaciji sa ružama kao i ostalim trajnicama. 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...