недеља, 20. новембар 2016.

Centranthus ruber

Centranthus ruber

Engleski naziv:
red valerian, spur valerian, kiss-me-quick, fox's brush, Devil's Beard, Jupiter's beard
Srpski naziv:

ostrugica, mamuzica
Areal:
Mediteran, Sredozemlje
Opis:
Stabljika su uspravne, crvenkaste nijanse, narastu do 80cm dužine. Listovi su nasuprotni, jajoliki, celog ruba. Gornji listovi obuhvataju stabljiku i više su izduženi, te suženi pri vrhu. Cvetovi su gusto na vrhu stabljike skupljeni u metličaste cvetove. Neprekidno bujno cveta od maja pa do kraja leta, povremeno se pojedini cvetovi viđaju i u septembru. Plod je jednosemeni orašica sa papusom.
Razmnožavanje:
Razmnožava se semenom. Vrlo dobro se sama rasejava, na proleće nas uvek iznenade nove iznikle biljke na mestu gdje je jednom zasađena. Možemo je i sami sejati, bilo odmah na stalno mesto ili u posude.  U proleće ili u jesen sejemo je u posudice. Biljka će se pojaviti za 1-2 nedelje ukoliko je temperatura oko 16ºС. Ukoliko sejemo na proleće, nakon što biljke razviju nekoliko pravih listova presadimo ih na gredicu. Kod jesenje setve presađivanje na otvoreno odgađamo do proleća.
Supstrat:
Možemo je posijati i na peskovita, siromašna zemljišta.
Svetlost:
Odgovara sunčano otvoreno mesto na krečnjaku.
Temperatura:
Preživljava mraz i niske temperature zbog čega je moguć njen uzgoj i na kontinentu. 
Zalivanje:
Otporna je na sušu. Ne podnosi suvišnu vlagu u zemjištu. 
Orezivanje:
Brzo se širi. Preporučljivo je jače orezivanje nakon cvatnje  kako bi podstakli stvaranje novih izbojaka radi bujnijeg cvatnja. Ukoliko ne želite jače orezati biljku, onda je dobro uklanjati ocvale cvetove radi boljeg cvatanja sledeće godine.
Posebni zahtevi:
Vrlo je otporna biljka, ne traži pažnju.  Podneće sušu i nebrigu. Kod nas raste u vrtu ali i u kamenu.  Nije potrebno zalivanje ni prihranjivanje. Bolje uspijeva na siromašnim zemljištima.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...