среда, 7. септембар 2016.

Cyperus alternifolius

Cyperus alternifolius

Engleski naziv:
  • umbrella papyrus, umbrella sedge, umbrella palm
Srpski naziv:
  • vodena palma, šilj, ciperus
Areal:
Madagaskar
Opis:
Poznato je oko 600 vrsta. To su jednogodišnje biljke i trajnice, kod nas se može naći sedam vrta koje nalikuju travama: Cyperus alternifolius (za sobne uslove ili akvarijume, bazena i tropski vrt), Cyperus esculentus (raste na plantažama, a njegovi gomolji su bogati uljem i šećerom), Cyperus giganteus (Piripiri), Cyperus gracillis, Cyperus haspan, Cyperus luzula, Cyperus papyrus (poznat još u starom veku za proizvodnju papirusa).Pojedine vrste mogu dostići visinu i preko 150cm, a najniže su oko 35cm. Po obliku su vrlo slične, pri vrhu tvrdih stabljika nalaze se skupljeni listovi nalik žicama na kišobranu. Poznata je i šarenolisna vrsta "Variegatus", koja se može pretvoriti u zelenu.
Razmnožavanje:
Razmnožava se deljenje bokora, ali i lisnim reznicama. Ako stavimo stabljiku sa lišćem u vodu, za nekoliko dana će pri sobnoj temperaturi doći do izbijanja korenčića. Kad oni ojačaju, presadimo biljku u laku humusnu zemlju, kojoj dodamo malo ilovače, pH 4.6-6.4. Zakorenjavanje se može ubrzati ako se listovi pre stavljanju u vodu skrate na pola. Pri ovakvom način razmnožavanja dovoljno je da je lisna stabljika dužine 4-6cm, ako je stabljika kraća, brže će se zakoreniti.
Svetlost:
Najviše mu odgovara senka ili polusenka.
Temperatura:
Zimske temperature treba da budu 10-15ºС, a letnje 18-22ºСUkoliko je i preko zime držimo u vodi temperatura mora biti 8-10ºС, da ne bi rasla jer je biljci neophodan period mirovanja.
Zalivanje:
Biljka voli visoku vlažnost i "mokre noge", zbog toga je pogodna za akvarijume, jezerca i uopšte tamo gde ima vode, ili bar pun tanjirić vode ispod saksije - tokom leta. Zimi biljku zalivamo kao i svaku drugu.
Prihranjivanje:
Biljka ima intenzivan rast od marta do avgusta, tada je treba prihranjivati. Nakon toga biljka ima period mirovanja. 
Savet:
Ako je vazduh previše suv i topao, vrhovi listova mogu početi da se suše. U stanu je treba držati što dalje od radijatora ili drugog grejnog tela.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...