уторак, 6. септембар 2016.

Coffea arabica

Coffea arabica


Srpski naziv:
  • kafa
Areal:
Etiopija
Opis:
Biljka je grmolikog oblika sa sjajnim, dekorativnim lišćem, mirišljavim belim cvetovima i crvenim bobicama. Potrebni su joj sobni uslovi kao kod sobne šeflere.
Razmnožavanje:
Može se gajiti iz svežeg semena kafe, koje se nalazi u sočnom plodu. Najbolje je u rano proleće seme zabosti u pesak na dubinu od oko 1 cm. Saksiju sa posejanim semenom treba staviti na toplo mesto, gde je temperatura oko 25ºС i i redovno zalivati. Pošto vlažnost treba da bude veoma visoka dobro je da se saksija prekrije najlonom. Seme proklija brzo, a pošto biljka ne podnosi jaku svetlost, treba je staviti u polusenku, ali sa dosta svežeg vazduha. Prve godine će imati samo jednu stabljiku, druge godine se razvija grm, a posle treće godine cveta i donosi plod. Ne savetuje se sejanje sirove nepržene kafe, jer ona je prosušena na visokoj temperaturi i uništene su joj klice.
Supstrat:
Sadi se u veće saksije. Odgovara joj humusno i kiselo zemljište.
Svetlost:
Stavlja se na svetlo mesto, ali ne na sunčano.
Temperatura:
U toku leta podnosi visoke temperature. Zimi se nalazi u periodu mirovanja, i odgovara joj temperatura od 16 do 18ºС. Dobro podnosi i niske temperature, ali joj opadaju listovi ili se suše ivice listova.
Zalivanje:
Voli umereno vlažnu zemlju i visoku vlažnost vazduha. Zaliva se ustajalom vodom, leti obilno, uz povremeno prskanje, a zimi se zalivanje dosta smanjuje. Između dva zalivanja dobro je da se zemlja malo zasuši.
Prihranjivanje:
U toku leta biljka se povremeno prihranjuje mineralnim ili organskim đubrivom. U jesen i zimu se ne preporučuje prihranjivanje.
Presađivanje:
U proleće svake druge godine se presađuje u veće saksije, dodavanjem zemlje na već postojeću, bez povrede korena.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...