уторак, 22. децембар 2015.

Mammillaria


Mammillaria

Engleski naziv:
  • pincushion cactus
Srpski naziv:
  • bradavičasti kaktusi
Razmnožavanje:
Vrlo lako se razmnožavaju mladim izdancima i već nekoliko dana po sadnji kreću da se zakorenjavaju. Mogu se lako uzgajati i iz semena. Da bi smo dobili seme moramo da sačekamo da prođe vreme cvetanja i da sazri plod koji mora da se osuši. U njegovoj unutrašnjosti je seme. Seme sejemo u martu u zemljište za katuse izmešano sa peskom. Seme treba posuti malo sa peskom i obilno, ali pažljivo zaliti, posudu staviti u boks za razmnožavanje i obezbediti temperaturu od 18-21ºС. Kada se pojave klice, posudu otvaramo i stavljamo na svetlo mesto. Maladi izdanci rastu sporo i zato ih možemo presaditi tek sledeće proleće. U prvoj fazi rasta temperatura mora biti oko 15ºС.
Svetlost:
Mesto mora da bude veoma osveljeno, ali sunčeva svetlost ne sme diretno da pada na biljku. I tokom zime im je potrebno dosta svetlosti. 
Temperatura:
Idealna temperatura leti je 18-21ºС. Za prezimljavanja idealna temperatura je 10-12ºС. 
Zalivanje:
Kada je toplije zemljište treba zalivati stalno, intezivnije, ali supstrat treba da se prosuši između dva zalivanja. Svake treće ili četvrte nedelje u vodu se dodaje manja količina gnojiva za kaktuse. U periodu mirovanja biljke prestajemo sa zalivanjem. Ako temperatura pređe 15ºС treba malo zaliti. Zemljište ne treba da bude mokro već samo vlažno. 
Prihranjivanje:
Mnje-više, svake druge-treće nedelje, mlade mamilarije treba okrepiti veoma razređenim gnojivom. 
Presađivanje:
Presađuje se u martu kada korenska masa potpuno ispuni saksiju i počne da probija napolje. Za pesađivanje se koristi posebno zemljište za kaktuse. Posle presađivanja zalivamo postepeno kako bi smo je probudili iz zimskog sna.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...