уторак, 15. децембар 2015.

Clerodendrum thomsoniae

Clerodendrum thomsoniae

Engleski naziv:
  • bleedig glory-bower, glory-bower, bleeding-heart wine
Srpski naziv:
  • klerodendron, drvo sudbine
Opis:
To je drvenasta, žbunasta biljka ili lijana. Ima puzao stablo koje dostiže visinu do 2.5m. Zimi se može orezati i dobiti grmoliku ili viseću formu. Zimzelena biljka. Brzorastuća vrsta. Cveta u periodu od marta do juna, a ponekad i u jesen. U pogodnim uslovima može cvetati od polovine proleća do jeseni.
Razmnožavanje:
Poludrvenastim reznicama u proleće i leti pri temperaturi od 20-22ºС, u supstratu sa većim udelom peska, ili ožiljavanjem reznicama u vodi. Mladim ponicima se redovno odstranjuju vrhovi radi postizanja grmoliog izgleda. Može da se razmnožava i semeno. Biljke dobijene na ovaj način cvetaju sledeće godine.
Supstrat:
Sadi se u bogat, humusni slabo kiseli supstrat (pH 5-6.5), sa dodatkom peska i obaveznim drenažnim slojem na dnu saksije.
Svetlost:
Trazi dosta svetlo mesto bez direktnog sunca.
Temperatura:
Zahteva toplo ili umereno topo mesto, zimi svežije, 13-16ºС. Temperatura zimi treba da je 12-16ºС.
Zalivanje:
Leti supstrat treba da je stalno vlažan. Tokom zime treba malo zalivati. Leti treba češće i orošavati.
Vlažnost vazduha:
Zahteva povećanu vlažnost vazduha.
Prihranjivanje:
U periodu intezivnog rasta zahteva povećanu količinu hraniva, naručito P i K, koji utiču na bogatije cvetanje i odrvenjavanje mladih grana. 
Presađivanje:
U proleće svake godine. Tada se i orezuje, tako da se ostavlja 1/3 ili 1/2 dužine grane radi iniciniranja grananja i obilnijeg cvetanja.
Orezivanje:
Orezivati pri presadnji.
Štetočine i bolesti:
Bela leptirasta vaš, crveni pauk, grinje, štitaste vaši.
Savet:
Proizvođači biljke tretiraju inhibitorima rasta radi žbunastog izgleda dok u sobnim uslovima grane brzo rastu i moraju se vezivati za oslonac. Nakon cvetanja grane se skraćuju na polovinu kako bi u jesen ponovo cvetale. Prevelika doza hraniva dovodi do odumiranja vršnih delva biljke. Najjače letnje sunce može izazvati pojavu ožegotina na listovima. U toku zime biljka odbacuje većinu listova.





Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...