недеља, 10. јул 2016.

Myosotis alpestris - spomenak

Simbol ljubavi koja nikada ne umire

Rod je dobio ime po latinskoj reči myos što znači miš, jer su mu listovi nalik na mišje uvo. 
Legenda kaže da su u srednjem veku vitez i izabranica njegovog srca šetali pored reke. Devojka je ugledala prelepo plavo cveće koje je raslo blizu obale i zamolila je viteza da joj ga ubere. Kada se vitez ispružio ka cveću da bi ga ubrao, okliznuo se i pao u reku. Težak oklop ga je sprečio da pliva, i počeo je da tone. Pošto je ubrao željeno cveće za devojku potonuo je uz uzvik: "Ne zaboravi me"! Otada je ovaj cvet postao poznat kao nezaboravak, i svojim imenom asocira na pravu ljubav, ljubav koja nikada ne umire.

U viktorijnskom jeziku cveća spomenak je simbol verne i prave ljubavi, i zato su ga često nosile dame u znak vernosti i trajne ljubavi.
Engleski kralj Henri IV uzeo je ovaj cvet za svoj simbol za vreme izganstva 1398.god. Taj simbol je zadržao i po povratku u Englesku sledeće godine. 
U Nemačkoj se u XV veku smatralo da one koje nose ovaj cvet neće biti zaboravljene od strane svojih ljubavnika. 
Nezaboravak - tajni simbol masonerije
Mali plavi cvet nezaboravak je konspirativni simbol masonerije. Prvi put je upotrebljen 1926. na godišnjoj konvenciji bremenske masonske lože. Istovetna značka sa nezaboravkom nosila se 1938. tokom "humanitarne" kampanje prikupljanja novca koju su nemački nacisti organizovali da bi državne fondove za socijalno staranje preusmerili ka industriji oružja. Masoni su odlučili da stalno nose ove značke kao tajni znak raspoznavanja, budući da su ove bedževe prolaznici na ulicama smatrali za nacistički znak.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...