субота, 2. јул 2016.

Anemone coronaria

Anemone coronaria L.

Engleski naziv:
  • poppy anemone, Spanish marigold
Srpski naziv:
  • anemone, šumarice
Areal:
Italija, jug Francuske
Opis:
Biljka visine 25-35cm. Cveta u rano proleće. Paleta boja cveta kreće se od bele, preko roze i ljubičaste, do plave. Kod nekih sorti boja varira u zavisnosti od karakteristika tla. Na zemlji s visokim udelom krečnjaka cvet naginje roze boji, a kada je njegova količina manja, biljka cveta svetloplavo. Većina sorti ima proste cvetove (s jednim redom latica), ali postoje i sorte punih cvetova, koje su malo zahtevnije u pogledu nege.
Razmnožavanje:
Može da se razmnožava setvom semena i gomoljima. Za masovno razmnožavanje se koristi setva semena, a vrši se odmah čim seme sazri u dobro pripremljenim lejama na otvorenom polju i na polusenovita mesta. Osetljive su na deljenje busena, vremenom, ako im zemljište odgovara šire se same. Gomolji se sade na dubini oko 5cm, na razmaku 10-15cm. Okce sa gomoljima se okrene na gore. Ako se sade u proleće, dan pre sadnje, gomolje treba potopiti u vodu.
Supstrat:
Dobro se razvija u lako hranjljivom zemljištu, sa pH 6.5-7.5. Prija joj zemljište bogato krečnjakom i humusom ili glinovito zemljište koje ne zadržava vodu.
Svetlost:
Za vreme cvetanja dobro je da rastu na osunčanim mestima, ali je treba zaštititi od direktnih sunčevih zraka. Najbolje je mesto ispod nekog listopadnog drveta. 
Savet:
Koren je osetljiv na hladnoću i može da počne da truli.




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...