петак, 8. јул 2016.

Euphorbia milii

Euphorbia milii

Syn. E. splendens

Engleski naziv:
  • crown of thorns, Christ plant, Christ thorn
Srpski naziv:
  • Božji trn, Hristov trn, kruna od trnja
Areal:
Madagaskar
Opis:
Biljka visine 1-2m. Otrovna biljka. Listovi su joj svetlo zelene boje i rastu duž trnovite, debele stabljike. Cvetovi su u stvari brakteje koje mogu biti crvene, roze, žute ili bele boje.
Razmnožavanje:
Lako razmnožava reznicama prošlogodišnjih mladica u proleće. Reznica se potopi u vodu, da bi se prekinulo curenje biljnog soka, a zatim se polaže u supstrat, ravnomernu mešavinu peska i zemlje. Posle nekoliko nedelja, kada je reznica dobro zakorenjena odreže se vrh da bi počeli da se stvaraju izboji sa strane i formirao grm.
Supstrat:
Zemlja treba da bude propusna, suva, peskovita i da ne zadržava vodu. Najpovoljnija je zemlja za kaktuse. Zemlja mora da bude dobro drenirana.
Svetlost:
Odgovara joj sunčano i toplo mesto sa puno svetla. Leti se može držati napolju na sunčanoj strani, ali je treba zakloniti od kiše. Kada krenu hladniji dani, treba je uneti u kuću. Zimi se može držati u prostoriji sa centralnim grejanjem.
Temperatura:

Najbolje uspeva na temperaturi 16-24ºС, a zimi pogodna temperatura je 10-13ºС.
Zalivanje:
Ova biljka se tokom cele godina malo i retko zaliva. Osetljiva je na preteranu vlagu. Između dva zalivanja površina zemlje treba da se isuši za 2 cm. Prilikom zalivanja se izbegava da voda dođe u dodir sa listovima i stabljikama jer onda trule.
Prihranjivanje:
Na svake dve nedelje, od marta do avgusta, đubri se đubrivom za kaktuse, polovinom preporučene doze.
Presađivanje:
Treba je presađivati jednom u par godina. Vreme za presađivanje je zimski period. Ne treba je presaditi u preveliku saksiju.
Orezivanje:
Pre pojave mladica u proleće može se orezati. Na taj način se kontroliše rast i grananje biljke.
Savet:
Kod presađivanja biljke i uzimanja reznica treba da se koriste rukavice, jer je beli sok koji izlazi iz biljke otrovan. Dešava se da listovi biljke počnu naglo da opadaju. Ako opadaju u toku zime verovatno joj je hladno. Često menjanje položaja i preterano zalivanje može takođe da izazove opadanje listova. Tada se zalivanje svodi na minimum oko mesec dana, nakon čega se pojavljuju novi listovi.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...