недеља, 3. јул 2016.

Tritoma uvaria

Tritoma uvaria

Engleski naziv:
  • a Torch Lily, The Red Hot Poker Plant
Srpski naziv:
  • tritoma, plameni ljiljan
Areal:
južna Afrika
Opis:
Lišće joj je tanko, usko i povijeno prema dole. Lišće pravi predivan grm visine oko 50cm iz kojeg izbijaju duge stapke na kojima je cvijet u obliku kukuruza. Cviet je sačinjen od sitnih malih trubica okrenutih prema dole. Ima ih u žutoj, naranđastoj, crvenoj, kao i višebojnih. Cveta od juna do septembra, a cvast se koristi kao rezani cvet.
Razmnožavanje:
Može da se razmnožava vegetativno-deobom bokora, u rano proleće ili u jesen. Razmnožava se (generativno) iz semena direktno na otvorenom mestu ili se setva prvo vrši u sanduke sa supstratom pa se po nicanju vrši presađivanje. Biljke imaju mesnati rizom. Moguće je izvršiti i deljenje rizoma starijih vrsta i tako dobiti nove biljke u proleće (vegetativnim putem).
Supstrat:
Zahteva hranjljivo, vlažno i strukturno zemljište. Najbolje raste na lagnim zemljištima gde nema zadržavanja vode, peskovita zemljišta najviše pogoduju. Za vreme zimskog perioda potrebno je koristiti malč kako bi se sprečilo izmrzavanje i propadanje biljke. Sadnja biljke na tvrdim i teškim zemljištima nije nemoguća, uz dodavanje komposta i peska pri sadnji kako bi se popravila struktura zemljišta i tako sprečilo zadržavanje vode. Potrebna pH vrednost je 6.5-7-7.5.
Svetlost:
Vrsta je svetlosti pa se gaji na dobro osvetljenim mestima, ali zaštićenim od vetra.
Zalivanje:
Prekomerna količina vode u zemljištu dovodi do truljenja korena pa treba izbegavati mesta gde je moguće zadržavanje vode.
Prihranjivanje:
Dodavanje mineralnih đubriva nakon sadnje je potrebno i prvia tri meseca može da se ponavlja na mesec dana.
Savet:
Za vreme jače zime listovi izmrznu, zbog čega je u proleće potrebno uklanjanje osušenih listova.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...