понедељак, 4. јул 2016.

Ukrasne saksije

Osnovna razlika između saksije i ukrasne saksije je u tome što prva ima otvore za drenažu, dok je ukrasna sakija vodonepropustiva. Ovakvo svojstvo omogućava zalivanje biljaka na bilo kom mestu u kući. Ova praktična strana povlači sa sobom obavezu da se iz nje izbacuje višak vode, 10-15min posle zalivanja. Ukoliko nema ovakve opreznosti, koren biljke će se brzo ugušiti i istruliti. Jedino kada je moguće ostavljanje vode u saksiji je, ukoiko je temperatura viša od 23ºС, pošto tada dolazi do brzog isparavanja. Takođe još jedna od pogodnosti korišćenja ovih saksija je u tome što je mnogo jeftinije držati kratkocvetne biljke u ovakvim posudama nego ih presađivati u nove saksije, kada one svakako imaju kratak vek. 

v Ukrasne keramičke saksije – jako moderne i pokazalo se da je najzgodnije da se koriste saksije od bele keramike najrazličitijih oblika. Njihova prednost je u jednostavnosti i lakoj uklopivosti u moderan enterijer.
v Ukrasne saksije od pletenog pruća  – prave se od ratana, bambusa i rafije i imaju tu prednost što nisu skupe i što lepo izgledaju. Stabilnost ima je prosečna zbog male težine i brzo se osipaju, jer ovaj materijal ne podnosi vlagu, a često ni izrada nije nekog kvaliteta.
v Metalne ukrasne saksije – u enterijerima se često nalaze napravljene od cinka. Takođe se mogu naći i od kovanog gvožđa. Njačešće su ove saksije podložne koroziji.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...