среда, 6. јул 2016.

Presađivanje biljaka iz jedne saksije u drugu

Presađivanje biljke se sastoji iz prenošenja biljke iz jedne saskije u drugu, uz menjanje celokupnog supstrata, ili menjanja samo površinskog dela supstrata ukoliko je biljka suviše velika da bi se izmeštala. Pravo vreme za ovu operaciju je od 15. februara do kraja marta, mada je presađivanje moguće čitave godine, kada god se ukaže potreba. Ukoliko se ovaj posao dobro obavi biljka neće pokazivati nikakve slabosti posle presađivanja. Najbolje bi ipak bilo da se izbegavaju intervencije na kraju vegetacionog perioda, pogotovo na biljkama koje po pravilu miruju u toku zimskog perioda. Ukoliko ove biljke postavimo u novi supstrat doći će do stimulacije rasta, zbog đubriva koje se nalazi u supstratu. 

Biljke pokazuju potrebu za presađivanjem svake godine, ali to ipak zavisi od brzine njihovog rasta. One biljke čiji se nadzemni deo širi preko ivice saksije, puštajući izdanke da rastu napolje, ili one koje zauzimaju čitav prostor u toj meri da se ne može izvršiti zalivanje odozgo, stasale su za presađivanje.  
Razvoj korena je srazmeran rastu nadzemnog dela. Umanjen prostor u saksiji, povlači sa sobom rast korenja u obliku spirale, a ta izuvijanost ne dozvoljava biljci da se dobro hrani. Korenje treba vratiti u normalan položaj i ne zazirati od skraćivanja korenovih žila, jer će se takvim orezivanjem stvoriti mnogo malih končastih korenovih žila, koje imaju najvažniju ulogu pri upijanju hranjljivih materija iz supstrata.

Nova saksija treba uglavnom da bude veća 2-4cm, ali zavisi koju vrstu presađujemo. U novu saksiju postavljamo malo izlomljene keramike na dno, da ne bi došlo do začepljenja rupica za drenažu. Zatim se postavlja drenažni sloj od glinenih kuglica ili šljunka ili pucolanske zemlje. Ovaj sloj treba da bude debljine 3-5cm. Trećinu ili četvrtinu saksije ispunjavamo humusom. Pre nego što smestimo biljku u novu saksiju, orežemo korenje, a zatim je smeštamo u centar saksije. Gornji deo busena treba da se ukopa oko 1-2cm. Obavezno se raspoređuje humus oko korenja i između korenja, da ne bi došlo do pojave praznih džepova. Zemlja se sabije, i nakon obavljenog presađivanja obavezno obilno zalije. 
Ukoliko se radi o velikim biljkama, ne dolazi do klasičnog presađivanja, već se menja samo površinski deo humusa. Ova procedura se sastoji u uklanjanju što veće količine humusa sa površine saksije i zamena tog humusa sa drugim supstratom.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...