четвртак, 5. јануар 2017.

Provetravanje i biljke

Redovno obnavljanje vazduha u enterijeru je neophodno za dobro zdravlje ljudi i biljka. Provetravanje je odličan način za regulaciju unutrašnje teperature i predstavlja najprirodniji način klimatizacije. Potrebno je da se provetravanje vrši pažljivo, kako ne bi dolazilo do izazivanja promaje u toku vršenja ovog procesa.
Od velikog značaja je dakle, da se vazduh u prostoriji redovno obnavlja. Savremene kuće su snabdevene sistemima za statičku ventilaciju (male diskretene žaluzine), koji omogućavaju svežem vazduhu da prodre u prostoriju na nivou poda i toplom vaduhu (koji je razređeniji i samim tim lakši) da izađe kroz gornji otvor pored plafona. Takav jednostavan sistem omogućava stalno obavljanje vaduha u prostoru, ukoliko se koristi jednom na svakih sat vremena. Napominje se još jednom da je važno da ne dolazi do promaje, jer masa vazduha koji se kreće ostavlja za sobom uvek utisak svežine. 
Provetravanje enterijera je od velike važnosti zbog toga što daje kiseonik koji je neophodan svim živim bićima u kući i takođe sprečava stvaranje vlage na zidovima i podu, jer vazduh koji prolazi kroz prostoriju preuzima vlažnost. Provetravanje čini život u kući znatno zdravijim jer se na ovaj način izbacuje i prašina iz zatvorenih prostora. Takođe jedan on najvećih značaja je taj što se reguliše na ovaj način tempreatura, a biljkama to znači da lakše podnose ponekad jako teške uslove u kući.


Da bi biljkama provetravanje koristilo ono mora da bude neopaženo, lako ćemo primetiti da je kretanje vaduha suviše jako, ako samo posmatramo listove biljaka, ukoliko se oni pomeraju, znači da su biljke izložene promaji. Ako je to slučaj, biljke će pre ili kasnije pokazivati simptome udara hladnoće, gubitak boje na listovima ili naglo opadanje pupoljaka čak iako se oni još uvek nisu otvorili. Kada je spoljna temperatura jednaka temperaturi u enterijeru, nema nikakve bojazni za biljke, mađutim ako se temperatura spoljašnjosti samo za 3°C razlikuje od unutrašnje osetiće se kretanje hladnijeg vazduha koje biljke ne podnose. Treba obratiti pažnju na postavljanje biljaka blizu ulaznih vrata, ili terasnih, jer bi to značilo da su biljke često izložene udarima hladnog vazduha, što je po njih pogubno.

Sve češće su prostorije u kojima porvodimo najveći deo vremena u kući, opremljenje klimatizacijskim uređajima, koji loše utiču na biljke u enterijeru. Kako su nam ovi uređaji najčešće neophodni za duge nepodnošljive letnje mesece u gradovima, ipak se mogu učiniti neki ustupci za biljke koje takođe čine deo našeg enterijera. Talas svežiine ne sme se usmeravati direktno ka biljkama, jer postoji verovatnoća da se izazove reakcija koja se manifestuje kao opekotine, gubitak boje lišća. Kako klimatizeri uduvavaju suv vazduh (imaju rezervoar za prikupljnje vode), dobro bi bilo da se podigne vlažnost orošavanjem jedne i druge strane lišća.
Nekim vrstama može prijati korišćenje ventilatora, a to uglavnom važi za osetljive vrste kao što su orhideje i većina biljaka sa listovima koji su prekriveni mekim dlakama. Naravno podrazumevamo da je brzina ventilatora mala, i da on nije podešen da duva preblizu. Razređivanjem vazduha sprečava se pojava vlage, a time se znatno smanjuje mogućnost pojave bolesti ili truljenja.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...