петак, 27. јануар 2017.

Paeonia officinalis

Paeonia officinalis


Engleski naizv:
common peony, garden peony
Srpski naziv:
božur, carski cvet, drvenasti božur
Areal:
Kina
Opis:
Raste do jedan metar u visinu, stablo je jednostavno. Lišće je naizmenično, krupno, perasto podeljeno. Cvet božura je krupan, može da bude prost ili pun, 10cm i više u prečniku, široki. Miris bozura je prelep, pogotovo belih. Bozur cveće je crveno, roze i bele boje. Plod je u obliku meška sa krupnim semenkama. Božur je jedan od najstarijih i najlepših vrsta koje se gaje kao cveće za dvorište. Otrovn biljka.
Razmnožavanje: 
Razmnožavanje se vrši deobom bokora, reznicama ili kalemljenjem. Deobom bokora se vrši svake četvrte godine i to u jesen. Prvo treba pažljivo da se skine zemlja, pa da se ispere bokor i oštrim nožem da se izvrši deoba vodeći računa da svaki deo ima po 3 vršna pupoljka. Ako ima samo jedan, biljka će da cveta tek za 2 do 3 godine. Sadi se na rastojanju najmanje na jedan metar biljka od biljke. Razmnožavanje reznicama se radi kad precvetaju. Kalemljenje se radi u osmom mesecu, kod drvenastih vrsta. Božur možemo da razmnožimo i iz semena, ali nije preporučljivo jer sporo klija i potrebno je 2 do 3 godine da dobijete biljku.A cvetaće tek posle 5 godine od setve.
Supstrat:
Najviše mu odgovara plodno, peskovito-ilovasto i umereno vlažno, duboko zemljište. Ne podnosi vlagu niti kiseli tresetni supstrat.
Svetlost:
Dobro uspeva na osunčanim ili polusenovitim mestima, zaštićenim od vetra. Drvenasti božuri se najčešće sade u polusenci kako bi se produžilo vreme cvetanja. 
Zalivanje:
Tokom vegetacionog perioda božur se umereno zaliva. Vlaga je za biljku najvažnija u vreme rasta do cvetanja i tokom jula.
Prihranjivanje:
Od treće godine božur prihranjujte u proleće sa 50g mineralnog đubriva po svakom bokoru, a u letnjim mesecima posle cvetanja organskim đubrivom koje sadrži veće količine azota (kompost ili stajnjak).
Orezivanje:
Mlade božure treba blago orezati da bi dobili lepu i pravilnu formu. Drvenastim božurima orezuju se samo one grane koje grm čine pregustim ili nepravilnim. Orezivanje se obavlja kasno zimi i u rano proleće, dok je biljka još u stanju mirovanja, krajem leta ili u ranu jesen kako bi se izbeglo curenje sokova biljke.
Savet:
Za velike cvetne grmove potrebno je osigurati potporu da ne bi došlo do poleganja cvetova posle jačih pljuskova. Božur pripada trajnicama, što znači da na jednom mestu ostaje od 10 do 15 godina. Zato zemlju na kojoj će biti posađen trebalo bi dobro da pripremite, a to znači duboko kopanje i usitnjavanje zemlje. Božur se sadi u jame koje su duboke od 50 do 60cm i široke od 60 do 70cm. Grmoliki božur se sadi tako da mesto kalemljenja bude od 10 do 15cm ispod površine zemlje. Najpovoljnije vreme za sadnju je od sredine septembra do oktobra. Sadnice u saksijama mogu se saditi tokom cele godine. Na dnu sadne jame treba staviti drenažni sloj, debljine 20cm, a zatim sloj kvalitetne humusne zemlje i osmokotno đubrivo, pa ponovo sloj kvalitetne zemlje. Vodite računa da koren ne dođe u dodir sa đubrivom. Za drvenaste božure je karakteristično da od sadnje do cvetanja prođe nekoliko godina.

http://opusteno.rs/lekovito-bilje-f154/lekovito-bilje-bozur-t20192.html

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...