среда, 25. јануар 2017.

Povezivanje i postavljanje oslonca za biljke u enterijeru

O „podupiranju“ i vezivanju biljaka govori se kada biljku, postavljenu u vidu malog luka ili spirale na metalnog podlozi, drži više pravih štapova. Podupirač mora da bude diskretan i stabilan. Poželjno je da se postavi ili zameni kada je biljka mlada ili kada se izmešta u drugu saksiju, da se ne bi izlagali opasnosti da se povredi korenje.  
Bambus, čvrst, prirodan
Podupirači koji su napravljeni od ovog materijala se utapaju u  lišće. Zbog elastičnosti, bambusi ne mogu da podnesu biljke sa veoma velikim razvojem, kao što su fikusi, filodendroni ili sobne lipe. Potrebni su nosači prečnika od najmanje 2cm.  
Plastika ili metal
Podupirači od plastike ili plastificiranog metala odgovaraju žilavim i teškim biljkama. Oni su čvrsti i mogu trajati više godina, a da se ne oštete. Zelena boja se dobro uklapa uz lišće, bela je takođe dosta diskretna, naročito za biljke sa gusim lišćem. Mnoge biljke se prodaju privezane za mali luk. U prodaji se nalaze podupirači u raznovrsnim dekorativnim formama: spirale, srca, silueta životinja...  
Podupirači sa mahovinom
Prekriveni su prirodnom ili veštačkom mahovinom, i prilagođeni su biljkama sa korenom iznad zemlje: potos, singonijum ili penjuće filodendrone. Korenje će iz mahovine uzimati višak vlage i hranljive materije. Potrebno je da se polako sipa voda, za zalivanje iznad podupirača da bi se ovlažila mahovina ili da se svakodnevno orošava mlakom vodom. Jednom u mesec dana potrebno je da se doda 50-procentni koncentrat tečnog đubriva za prehranu nadzemnog korenja.
Privezivanje
Ta operacija se odnosi na biljke penjačice ili lijane, koje je bolje postaviti da se razviju na vidljivoj strani po površinskoj ravni, da bi se dobio efekat širine, a da se ne razvijaju na na sve strane ili u visećim korpama. Privezana biljka predstavlja veću površinu za sunce i snažnije raste.
Razne vrste veza
Sve što može da se privezuje, a blago  je i čvrsto, može da posluži kao veza. Vlakno od rafije je prirodni proizvod od palme, poreklom iz Nigerije. Ona je dobra za biljke sa slabim razvojom. Gvozdena plastificirana žica je čvrsta, tako da može da podnese teške biljke. Poklazala se praktična za podupirače sa mahovinom. Za biljke sa debelim stabljikama, sa snažnim rastom, bolja je plastična. Bakrena ili mesingana žica rezervisana je za priivezivanje bonsaija. Najlonski kamap ili gvozdena žica, ne odgovaraju cveću. Suviše su tanke, oštre su i režu stabljike.
Lukovičaste biljke 
U prirodi, za cvetove lukovičastih biljka nisu potrebni podupirači. Kad se uzgajaju u saksiji te biljke traže potporu. Zahvaljujući uslovima uzgajanja (manje svetlosti, više toplote i đubriva), njihove stabljike su duže i savitljivije.  

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...