среда, 11. јануар 2017.

Orezivanje sobnih biljaka

Orezivanje, odstranjivanje izdanaka ili granja, ima za cilj, da biljku uravnoteži, da podstakne njen rast, da joj da formu, da je podmladi ili da samo počisti oštećene
delove. Orezivanje nije česta intervencija na biljkama u kući i ova operacija se mnogo češće vrši na biljkama grmolikog oblika.
Uloga orezivanja    
Orezati, znači odseći čitavu granu ili jedan njen deo da bi se uklonili mrtvi, bolesni, uvenuli oštećeni delovi. Orezivanje se takođe sastoji od skraćivanju pojedinih grana kada pritiskaju jedna drugu ili čiji je rast neumeren u odnosu na ostatak biljke. Ova operacija je najčešća kod biljaka penjačica. Ova operacija predstavlja uklanjanje idanaka, prekobrojnih ili na neodgovarajućem mestu da bi se omogućilo biljci da dobije estetski prijatnu siluetu i da nastavi da se skladno razvija. Ono takođe ima i stimulativni efekat, jer biljka energično reaguje na skraćenje.
Vreme orezivanja
U toku perioda rasta samo će se blago orezivati mladi izdanci, dok se za veće intervencije na strukturi ili silueti biljke sačekati kraj mirovanja. Kada iz okca počnu da niču izdanci, biljka će bolje da se razvija posle orezivanja. Vrste koje su nam zanimljive zbog cvetanja uvek se orezuju posle precvetavanja, jer taj period najviše odgovara odlasku na mirovanje.
Reakcije biljaka
Kako je cirkulacija biljnih sokova uzlazna, ona teče prema krajevima izdanaka, što stimuliše rast biljaka. Posle orezivanja, deo na kome su odsečeni izdanci nalazi se na samom kraju i prima u izobilju hranljivu tečnost.
Orezivanje treba da prati dobra nega, odnosno obilnije zalivanje i đubrenja, dobra izloženost svetlosti i dosta visoka ambijentalna temperatura, praćena neznatnim povećanjem vlažnosti vazduha.  
Dobijanje željenog habitusa vrši se na biljkama za koje želimo da imaju izuzetno lepu siluetu, kao bonsai. Ova operacija se sastoji od rezanja mladih grana na krajevima da bi počela da prisitiže hranljiiva tečnost u delove koje želimo da razvijemo. Cilj je da se dobije kompaktna silueta i da se stimuliše cvetanje.
Cilj je da se ukloni uvelo cveće kako bi se stimulisao razvoj pupoljaka. Treba da se ograniči rast pojedinih grana da bi se sačuvala elegantna forma i dobro uravnotežena silueta. Krajem godišnjeg doba, seku se veoma kratko grane na kojima su bili cvetovi.
Metodi orezivanja
Podmlađivanje
Reč je o uklanjanju starih, ogolelih ili neestetskih grana, u korist mladih zdravih izdanaka. Interevencija se sastoji iz podsecanja dela iznad novog izdanka.
Sasecanje
To je radikalno orezivanje koje se sastoji iz uklanjanja svih mladih, nežnih izdanaka, tako da ostaju samo grane. Cilj je da se spreči da biljka razvije suviše veliku drvenastu strukturu. Operacija se sprovodi odmah po završenom cvetanju, sasecaju se stabljike koje su procvetale, na 5cm od mesta iz kog su nastale. Posle tog orezivanja, biljke se stavljaju na vegetacioni odmor, na svežije mesto i bez vode.
Uklanjanje lišća
Inervencija koja se vrši na biljkma koje se uzgajaju kao bonsai, sa ciljem da se uspori rast i posebno da se  formiraju manji, lepši listovi. U maju ili junu uklanjaju se svi listovi koji prekrivaju biljku tako što se sasecaju u donjem delu peteljke. Posle toga pomoćna okca će se ubrzo razviti u nove listove, 2 do 3 puta manje od predhodnih. Uklanjanje lišća treba vršiti jednom u 3 ili 4 godine.
Recepaža
To je ekstremno rešenje, pošto je reč o sasecanju skoro čitave biljke, da bi se izazvala pojava novih izdanaka na stablu. Recepaža se vrši na biljkama koje su suviše velike. Ponekad se recepaža koristi za  biljke penjačice koje se suviše ogolele i koje želimo da budu oporavljene u novoj bogatijoj formi. Kod drvenastih biljaka, recepaža se sastoji u sasecanju stabala na 10 do 20cm iznad zemlje.
Pinciranje
Ova se tehnika uglavnom koristi za zeljaste biljke, za koje želimo da se granaju, da bi podstakli formiranje cvetnih pupoljaka ili da bi biljka dobila kompaktan izgled. Pinciranje se sastoji u presecanju vrha još nežne mlade stabljike iznad lista. Korisiti se isto tako za sprečavanje razvoja cvetova kod vrsta sa ukrasnim listovima.
Etetaža
To je pandan pinciranja, koje se koristi za drvenaste ili već razvijene biljke, koje nisu mogle da se razgranaju.   

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...