субота, 14. јануар 2017.

Čišćenje biljaka u enterijeru

Da bi biljke ispunile svoju dekorativnu funkciju, one u kući moraju da izgledaju čisto. Ovaj pojam se čisto ljudska ocena, vezana za naš lični osećaj za estetiku. Tako, suvo ili žuto lišće, uveli cvetovi, osušena grana, izgledaće nam kao „prljavi“. U kući svo opadanje sa biljke logično se smatra degradacijom njene lepote. Prva intervencija na čišćenju treba dakle, da se sastoji od uklanjanja sa biljke svih oštećenih delova, bolesnih ii osušenih. To je deo svakodnevnog održavanja, zasnovanog na osmatranju naših biljaka. 
Otprašivanje
U kući je kretanje vazduha nedovoljno da bi obezbedilo odnošenje prašine. Zbog zemljine  teže ona se  taloži na podu, nameštaju, ali isto tako i da na biljkama. Te sitne čestice skupljaju se na lišću, zbog velike elektrostatičke sposobnosti biljaka.
U prirodi, kiša preuzima obavezu da redovno pere biljke. Ali u kući, prašina se taloži i vremenom stvara neproziran sloj na lišću. To dosta smanjuje količinu svetlosti koju bi biljka trebala da dobije. Pošto se hlorofil više ne stvara ili pošto nestaje, biljke počinju da žute i rast se usporava.
Skidanje prašine jednom nedeljeno bi bilo idealno, a jednom mesečno je minimum. Biljke sa glatkim listovima mogu da se tuširaju, što ima za cilj da se poveća vlažnost u prostoriji ili je mogće obrisati gornju i donju stranu lišća vlažnim sunđerom.
Uklanjanje uvelih cvetova  
Cilj takve inetrvencije nije čisto estetski. Na biljkama, čije se cvetanje proteže na više nedelje – azaleja, begonija, fuhsija, gardenija, orhideje itd, uklanjanjem uvelih cvetova podstiče se stvaranje i procvetavanje novih pupoljaka, jer biljka cveta da bi se razmnožavala. Oplođeni cvetovi proizvode plodove koji sadrže seme. Ako se spreči stvaranje plodova uklanjanjem uvelih cvetova, biljka će biti primorana da proizvede nove cvetove jer nije postigla cilj. Preporuka je da se odseče čitav cvet sa cvetnom peteljkom, jer se donji deo cveta, koji sadrži ženske gamete, zaštićen cvetnom čašićom, pretvara u plod. 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...