недеља, 24. јануар 2016.

Salvia splendens

Salvia splendens

Engleski naziv:
  • scarlet sage, tropical sage
Srpski naziv:
  • salvija
Opis:
Jednogodišnja biljka visine do 70cm. Cvetovi crvene boje. Cveta od juna do mrazeva. U toku leta nakon prvog precvetavanja, usporava cvetanje ukoliko se ne odstrane precvetali cvetovi. Nema posebnog mirisa, a rado je posećuju svi leptiri.
Razmnožavanje:
Masivno se razmnožava setvom semena, a samo za manje obime proizvodnje preporučuje se vegetativno razmnožavanje-reznicama. Setva semena se vrši januar-februar u sandučiće u staklari. Pikiranje se vrši po formiranju prva dva lista i sadi u male skije, zatim se gaje u toplim lejama do maja kada se iznose na stalno mesto.
Supstrat:
Hranjljivo i dobro rastresito zemljište. 
Svetlost:
Dobro se razvija na sunčanom do slabo zasenjenom mestu.
Temperatura:
Voli toplotu pa je i temperatura gajenja između 16-24ºС. Na nižim temperaturama dolazi do pojave žutila na listovima. 
Zalivanje:
U toku gajenja treba je redovno i obilno zalivati. Ima snažan i dubok korenov sistem tako da lakše podnosi letnje žege. Ipak ukoliko bude oskudevala u vodi u ranim fazama razvoja koren će ostati mali. Ne treba preterivati sa zalivanjem, ali se ne sme ostavljati predugo žedna. 

Prihranjivanje:
Intezivno cvetanje je usko povezano sa hranom koju dobija. Sa svakim zalivanjem treba dodati vodorastvorljivo đubrivo za cvetajuće biljke. U toku leta dozu hrane smanjiti za pola. Važno je da u proleće dobija više hrane pa polako smanjivati.
Presađivanje:
Sadi se u otvorenim cvetnjacima. Zbog bržeg zakorenjavanja dobro je da se u zemlju doda malo treseta. Može se saditi u žardinjerama, ali zbog jakog korena često joj prostor bude mali i ne izdrži do kraja leta. 
Orezivanje:
Osim uklanjanja cvetova orezivanje nije potrebno.
Biljke pratilice:
Osim sa kadifom može da se sadi i sa belim alisumom. Odlična je u kombinaciji sa ukranim travama. U cvetnim lejama ispod salvije može da se sadi dihondra.
Savet:
Prestareo rasad uvek može da se prepoznaje po tome što su biljke slabo razgranate, donji listovi su već pobledeli, a koren je gust i upleten na dnu saksije. Svaka sadnja posle 10-og maja je kasna sadnja.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...