субота, 2. јануар 2016.

Род Cymbidium




Род Cymbidium

Engleski naziv:
  • boat orchids
Srpski naziv:
  • terestrične orhideje
Opis:
Cvetovi se otvaraju u proleće.
Razmnožavanje:
Razmnožavaju se deljanjem korenova biljke. Ova orhideja ima veoma snažno korenje kod velikih primeraka, te je vrlo teško nekada odvojiti lukovice a da se ne oštete. Zbog toga je nekada jednostavnije samo presaditi u veću posudu.
Supstrat:
Koristi se polovina usitnjenog svetlog treseta i polovina supstrata za orhideje epifite. Supstrat za epifite sadrži borovu koru veličine 10-15cm, stiropor ili kamenu vunu i korenje paprati. Mogu se koristiti i skroz usitnjeni delovi kupovnog supstrata za orhideje. Neki tome dodaju obične vrtne zemlje u manjoj meri da bi dobili na težini supstrata. 
Svetlost:
Treba je zaštititi od jakog letnjeg sunca, ali je poželjno izložiti je jesenjem i zimskom suncu. Ukoliko je jače sunce treba je orošavati u poslepodnevnim časovima i zaseniti.
Temperatura:
Zahteva hladniju i prozračnu prostoriju. Zimska temperatura ne sme biti niža od 7ºС do 13ºС. Kod cvetanja temperatura treba da bude 12-24ºС. Leti može da boravi napolju do temperature 24-30ºС.
Zalivanje:
Leti se obilno zaliva, a oskudno zimi. Od aprila do avgusta redovno se orošava. Supstrat treba u toku zalivanja da ostane suv između dva zalivanja.
Vlažnost vazduha:
Vlagu treba održavati na 40-60% tokom zime, posebno tokom perioda pupljenja.
Prihranjivanje:
Svakih 14 dana razređenim tečnim đubrivom.
Presađivanje:
Presađuje se u proleće posle cvetanja. Ukoliko su pseudogomolji izgubili listove, mogu se odstraniti. Prilikom deljenja barem tri zdrava pseudogomolja treba da ostanu zajedno. Presađuju se otprilike svake treće godine nakon cvetanja i to u jednake delove ilovače i treseta ili u specijalni supstrat za orhideje. 
Savet:
Mogu da prežive na veoma niskim temperaturama (7ºС) te mogu da cvetaju i zimi kada većina orhideja ne može.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...