недеља, 31. јануар 2016.

Cheiranthus cheirii

Cheiranthus cheirii

Syn. Erysimum cheiri

Engleski naziv:
  • wallflower
Srpski naziv:
  • šeboj
Opis:
Dvogodišnja biljka visine 30-70cm. Šeboj je višegodišnja biljka koja posle druge godine odrveni, ali se gaji kao dvogodišnja jer u drugoj godini uzgoja ima najobilnije cvetanje i ujednačen habitus. U kasnijim godinama šeboj formira grmoliki izgled različitog porasta, te gubi na dekorativnosti. List je lancetast i gladak ili izduženo jajast i ceo. Cvetovi su sakupljeni u grozdaste cvasti pri vrhu stabla, puni ili jednostavni, najčešće žuti ilii sa kadifastim mrljama, sa četiri jednaka krunična listića i sa veoma prijatnim mirisom. Medonosna je vrsta. Cveta od početka aprila pa sve do kraja juna meseca. Plod je dugačka ljuska, a seme je pljosnato i bubrežastog je oblika.
Razmnožavanje:
Setva semena. Vrši se u junu-julu u lejama na otvorenom polju. U septembru-oktobru se iznosi na stalno mesto. Za proizvodnju 1000 komada potrebno je posejati 1500 semenki. Pikiranje se obavlja direktno u saksije veličine 10cm nakon tri nedelje, a sadnja na stalno mesto u oktobru mesecu. Sadi se na 20kom/m².  
Supstrat:
Najbolje uspeva na srednje teškim zemljištima.
Svetlost:
Dobro uspeva na svim položajima, ali joj najbolje odgovaraju sunčana mesta i bogato suglinasto baštensko zemljište.
Temperatura:
Osetljiva je na hladnoću. 
Vrste i varijeteti:
  • Cheiranthus cheirii 'Aida' – prva sorta koja može u istoj godini cvetati, a vreme tog cvetanja možemo podesti prema potrebi. Razvija veoma kompaktnu razgranatu biljku visine 20-25cm sa mirisnim cvetovima zlatno žute, krem žute, karmin crvene i bronzano crvene boje. Setvom semena početkom juna dobija se cvetanje u septembru, a setvom u avgusatu cvetanje počinje u martu. 
  • Cheiranthus cheirii 'Royal' – veoma ujednačena soprta, visine 20-25cm ako se gaji u saksiji, ili 30-40cm ako se sadi na spoljašnoj površini. Vreme cvetanje ove sorte gajene u staklenicima je početak marta, a gajena napolju april mesec.
  • Cheiranthus cheirii 'Royal Red Brown'  - ima snažne cvetove crveno braon boje ма снажне цветове црвено браон боје. Поред баштенске садње или садње на отвореним цветним површинама у групној поставци, може се гајити и за резање цвета због дуготрјности у аранжманима, а посебно због изузетно пријатног мириса.

Savet:
Medonosna vrsta. Veoma prijatan miris.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...