среда, 27. јануар 2016.

Petunia hybridа

Petunia hybridа

Engleski naziv:
Srpski naziv:
  • petunija
Opis:
Jednogodišnja biljka visine 20-80cm, bele, roze, crvene i ljubičaste boje. Cveta od juna do mrazeva.
Razmnožavanje:
Setvom semena, ali može i vegetativno-reznicama. Setva semena se vrši u februaru u sandučiće. Pikiranje se vrši po pojavljivanju prva dva lista rasada. Zatim se u saksijama gaje u toplim lejama. Iznose se na stalno mesto sredinom maja. Reznice se uzimaju u martu mesecu sa matičnih biljaka gajenih u toplim lejama. Ožiljavaju se u vlažnom pesku. Dalje gajenje je kao i kod biljaka dobijenih iz semena.
Supstrat:
Humusom bogata i umereno vlažna zemljišta. 
Svetlost:
Najbolje joj odgovaraju sunčana mesta i mesta koja su zaklonjena od vetra.
Zalivanje:
Preporučuje se zalivanje odstajalom vodom. Pri zalivanju treba voditi računa da se ne pokvase listovi. Tokom leta se zalivaju svakodnevno u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.
Prihranjivanje:
Obavezno je stalno prihranjivanje (tečnim đubrivima za cvetajuće jednogodišnje vrste jednom nedeljno). Ne prihranjuju se prve tri do četiri nedelje nakon sadnje. Dobro je đubrivo sa dodatkom gvožđa, jer boje cveta nakon prihranjivanja postaju postojanije.
Orezivanje:
Uvenuli cvetovi sa celom peteljkom treba redovno da se odstranjuju, da bi se što duže produžilo vreme cvetanja. Ako se petunija jako izduži i pri dnu stabljike ostane gola, može se skratiti i veoma brzo će se oporaviti. Ovoj baštenskoj biljci se može formirati visina kidanjem vrhova. Na taj način postaje i gušća. 
Posebni zahtevi:
Redovna zaštita od bolesti i štetočina (preventivno svakih 15 dana).
Štetočine i bolesti:
Petunije često napadaju lisne vaši, te se biljka često mora prskati sredstvima protiv vaši.
Savet:
Ukoliko listovi počnu da žute to je pokazatelj da treba pojačati prihranu. Ako petunijama ne odgovara zemljište, pojaviće se žuti listovi, a ako je zemljište nepropusno doće do truljenja korena. 

http://saznajlako.com/2014/02/21/petunija-saveti-za-negu-i-uzgoj/


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...