петак, 8. јануар 2016.

Ageratum mexicanum


Ageratum mexicanum

Syn. Ageratum houstonianum
Engleski naziv:
  • flossflower, bluemink, blueweed, pussy foot, Mexican paintbrush
Srpski naziv:
  • ageratum, večna ljubav, svileni cvet, plava zvezda, svilen konac
Opis:
Jednogodišnja biljka. Biljka visine 10-30cm, cvetovi plave, roze ili bele boje. Cveta od aprila-maja do mrazeva. Vrsta je kompaktnog habitusa. Koren jezičast. Listovi pri osnovi srcoliki i maljavi, a na stablu su naizmeničnog rasporeda sa veoma kratkim internodijama.
Razmnožavanje: 
Semenom i vršnim reznicama (ožiljavanje u pesku). Seme je veoma sitno i u 1kg ima oko 4500 semenki. Za proizvodnju 1000 komada rasada treba posejati 1250 semenki. Potreban period uzgoja je 8-10 nedelja. Setva semena se vrši u februaru-martu u stakleniku ili toploj leji na temperaturi od 18-20ºС. Biljka se pikira 1-2 puta i zatim sadi u saksije. Od kraja marta drže se u polutoplim lejama, a na stalno mesto se iznose polovinom maja. Ako se biljka razmnožava reznicama potrebno je matične bokore uneti u staklenik u jesen, razdeliti ih, zasaditi u kontejnere i orezati. U daljoj nezi dolazi do porasta mladih izbojaka, tako da početkom februara počinjemo sa njihovim odvajanjem i ožiljavanjem u supstratu za reznice. Do sredine marta izlažemo ih temperaturi od 18ºС, u stakleniku temperatura treba da je 14-16ºС, a od poslednje nedelje marta , pa do treće nedelja aprila (kada je proizvod spreman za prodaju) temperatura je 10-12ºС. Ovako proizveden rasad cveta dosta ranije, te je preporučljiv kao sorta za rezani cvet.
Supstrat:
Nema velikih zahteva u odnosu na zeljište, ali traži bogato i hranjljivo.
Svetlost:
Zahteva sunčana do polusenovita mesta.
Zalivanje:
Ne podnosi suvišnu vlagu u zemljištu. Zalivanje umereno.
Prihranjivanje:
Zahteva dobru prihranu.
Orezivanje:
Podnosi šišanje.
Posebni zahtevi:
Treba zakloniti od pravca duvanja jakih vetrova.
Savet:
Može da se gaji na otvorenom prostoru.. Može se koristiti za cvetne bordure. U cvetnom aranžmanu može se održati i do 10 dana.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...