уторак, 26. јануар 2016.

Coleus blumeii

Coleus blumeii

Syn. Coleus hybridus

Engleski naziv:
  • painted nettle
Srpski naziv:
  • koprivica, ukrasna koprivica
Opis:
Jednogodišnja biljka visine  do 70cm. Listovi su beli, žuti, purpurni, zeleni, crveni i ružičasti.
Razmnožavanje:
Setva semena (retko) i vršnim reznicama. Razmnožavanje semenom se može vršiti tokom cele godine, zavisno od toga kada želimo imati gotovu proizvodnju rasada. Moguća proizvodnja za sadnju za cvetne površine u proleće, počinje u prvoj polovini februara i završava se za tri meseca. Setva se obavlja u sandučiće sa pripremljenim supstratom i zasejano seme se pokriva tankim slojem zemlje. Nicanje je nakon 10-14 dana pri temperaturi od 20-22ºС. Za proizvodnju 1000 komada rasada potrebno je 1500 semenki. U daljem uzgoju rasad se jednom pikira i nakon porasta sadi direktno u saksije ili tacne. Nakon formiranja 3-4 lista zakidamo vršne delove kako bi podstakli bokorenje biljke. Reznice mogu da se ožiljavaju cele godine (množare), najčešće u jesen ili rano proleće. Ožiljene reznice sade se u male saksije i postavljaju u tople leje. Krajem maja se iznose na stalno mesto.
Supstrat:
Potrebno im je hranjljivo zemljište.
Svetlost:
Zahteva obilnu vlagu, topla i svetla mesta.

Temperatura:
U periodu uzgoja temperatura treba da je 16-18ºС.
Zalivanje:
Obilno zalivanje tokom uzgoja. Ne zalivajte je hladnom i hlorisanom vodom jer je osetljiva na trulež korena. Moze da izdži kraće sušne periode, ali je generalno treba zalivati umereno i redovno.
Prihranjivanje:
Zahteva redovno prihranjivanje. Uz prihranu vodorastvorljivim đubrivima boja će postati intenzivinija, koristite đubriva kombinacije 15::11:29. Ako su prejaka đubriva, može biljke prevesti u potpuno zelene.

Orezivanje:
Orezivanje u ranoj fazi pojačava bokorenje buljke i čini žbun kompaktinijim i lepsim. Kada se pojave cvetni pupoljci, treba ih odstraniti, i ovo je jedan od vidova orezivanja kojim se pospešuje dalji rast i grananje biljke.
Vrste i varijeteti:
  • Coleus blumeii 'Flamex' - veoma kompaktnog rasta, višebojna, pogodna saksijska kultura, ali može da se koristi za ocvetavanje spoljnih površina.
Savet:
Preporučuje se zakidanje listova.





Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...