уторак, 19. јануар 2016.

Lobelia erinus

Lobelia erinus

Engleski naziv:
  • edging lobelia,. garden lobelia, trailing lobelia
Srpski naziv:
  • lobelija, zvončica, verni momak
Opis:
Visine 8-25cm, bele ili plave boje. Cveta od juna do mrazeva. Po habitusu ih razlikujemo na grmolike i visećeg oblika.
Razmnožavanje:
Masivno se razmnožava pomoću semena. Setva semena se vrši omaškom u sanducima u smeši lisnjače i peska. Posle nicanja vrši se jedno pikiranje, i do sredine maja gaji se u staklari. Posle toga iznosi se na stalno mesto. Seme klija na svetlosti i ne sme biti prekrivaeno zemljom. Za proizvodnju 1000 komada rasada potrebno je zasejati 0.5gr semena. Takođe se može razmnožavati i vegetativno. Sa ožiljavanjem počinjemo krajem novembra pa do januara meseca. Ožiljavanje reznica traje tri nedelje pri temperaturi od 18-20ºС. Ožiljene reznice sadimo u saksije 11-13cm i to po tri reznice u jednu saksiju. Koristimo zemljišni supstrat koji ima pH 5-5.5. Nedelju dana nakon ulončavanja počinjemo prihranjivanje od 0.1-0.2% đubrivom i temperaturu snižavamo na 16ºС. Vršimo orezivanje vršnih delova u dva navrata zbog inteziviranja bokorenja. U svom uzgojnom periodu lobelije traže primenu hladne faze radi rane indukcije cvetanja. U trajanju od dva meseca temperatura se smanjuje na 5ºС i tek u aprilu povećava na 12-15ºС. U tom periodu je zalivanje smanjeno. Na stalno mesto lobelije sadimo početkom maja meseca.
Supstrast:
Skromnih je zahteva, ne bira tlo.
Svetlost:
Zahteva otvorena, sunčana do slabo zasenjena mesta. Na zapadno orijentisanim položajima je treba izbragavati zbog osetljivosti na jaku i dugu osunčanost, pa se preporučuju istočne orijentacije. 
Zalivanje:
Biljka ne sme presušiti.

Prihranjivanje:
Redovno zalivanje obuhvata i sredstva za prihranu.
Orezivanje:
Voli orezivanje nakon prvog obilnog cvetanja. Treba je ošišati par centimetara i cvetaće dugo u jesen. Da li je vreme za šišanje videćete kada počne davati znake sušenja.
Savet:
Odstranjivanje precvetalih cvetova nije potrebno.


http://cvecarstvo.com/2014/12/20/lobelija-zadivljujuci-spektar-nijansi-plavih-cvetica/


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...