понедељак, 11. јануар 2016.

Aster chinensis



Aster chinensis

Syn. Callistephus chinensis

Engleski naziv:

  • china aster

Srpski naziv:
  • lepa kata, šmizla

Opis:
Jednogodišnja biljka visine 15-80cm, belo-roze, crvene i plave boje. Ima plitak korenov sistem koji se prostire u širinu. Bolje se razvija na nižim temperaturama i uz prisustvo dovoljno vlage, tako da se preporučuje rasađivanje rasada u rano proleće dok još nisu nastupile žege. Ovo je biljka kratkog dana. Ranije posejana i posađena biljka cveta znatno ranije.
Razmnožavanje:
Semenom, setva od marta (tople leje, po jedno rasađivanje, pa na stalno mesto) do juna (otvoreno polje). Setva semena se radi u stakleniku počev od februara, pa do kraja aprila meseca. Optimalna temperatura za nicanje je 16-18ºС, a minimalna 5-6ºС što je bitno ako ako sadimo direktno u otvorene leje.
Supstrat:
Nemaju velikih zahteva, veoma su skromne. Najbolje rastu i cvetaju na suglinastim, neutralnim, organskim materijama bogatom zemljištu.
Svetlost:
Traže svetlost, južne ekspozicije.
Zalivanje:
Ne podnose suvišnu vlagu. Zalivanje zbog kratkog korenovog sistema treba obavljati češće i ne dozvoljavati isušivanje biljke. 
Prihranjivanje:
Ne podnosi sveža organska đubriva, ali tražui stalnu prihranu mineralnim đubrivima.
Presađivanje:
Obavlja se jedno pikiranje, a nakon toga sledi sadnja u saksije ili tacne odakle se po prestanku mrazeva sadi na stalno mesto.
Posebni zahtevi:
Niske sort se sade na međusobnom rastojanju od 15-20cm, srednje visoke na 25-30 i visoke sorte na 40-50cm.
Savet:
Može se saditi na zelenim površinama. Za sadnju u vrtu, pogodne su srednjeg rasta a za bordure i kombinovanje u grupama sa drugim cvetnicama – niske sorte. Vrlo niske sorte, visine od oko 20 cm, možete saditi na početak gredica, ili u uglu gde imate vrlo malo prostora. Sa dekorativnim travama će se lepo slagati jesenja sa šarenim cvetovima. Niske sorte pogodne su za sadnju u saksije, žardinjere ili sandučiće koje možete držati na prozoru ili na balkonu, gde ćete imati jedinstven jesenji ukras.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...