недеља, 19. јун 2016.

Zastori od keramičkih elemenata

Zastori ove vrste su vrlo efektni, funkcionalni i trajni. Pečena opeka, puna ili šuplja, u toplim prirodnim tonovima zemlje, ili keramičke ploče, daju veliku mogućnost za kreiranje zastora, interesantnih slogova i bogatog kolorita.
Ukoliko se koristi puna opeka, ona mora biti dobro pečena, oštrih ivica i ravne površine, sa povećanom otpornošću na mraz. Kod nas se upotrebljava opeka dimenzije 12/25/6,5cm. Polaže se u sloj peska 2-3cm, preko zemljane podloge, u različitim slogovima. Spojnice se pune peskom u punoj visini. Uglavnom se polažu horizontalno. Mogu i na stranu, čime se povećava čvrstina zastora. U tom slučaju spojnice se do polovine nasipaju peskom, a ostatak se zaliva cementnim malterom.
Ukoliko postoje estetski zahtevi mogu se raditi i izvučene fuge, širine 1cm od belog cementa. Opeka može da se kombinuje sa granitnom kockom, oblim kamenom i sl. Najadekvatnija primena je na manjim, ne previše frekventnim površinama, kao što su bašte i vrtovi. 
Šuplja opeka se postavlja na isti način, s tim što se šupljine mogu ispuniti humusom i zatraviti. 
Klinker elementi su veoma čvrsti, otporni na mraz i lako se održavaju. Proizvode se u različitim bojama, što daje veliku mogućnost kombinovanja sa drugim materijalima. Uz ploče se često proizvode i razni ivični elementi, razni ugaoni elementi za gazišta, rigole i sl., što izvođenje čini jednostavnijim i kvalitetnijim. Mana ove vrste zastora je što je klizav, pa se uglavnom biraju ploče sa hrapavom ili izbrazdanom površinom. Ukoliko se koriste na većim površinama, ove ploče se koriste u kombinaciji sa drugim materijalima, zbog dosta visoke cene. Ploče debljine 1,5-2cm polažu se u sloj cementnog maltera 1:3, debljine 2cm, preko betonske podloge debljine 8-10cm. Spojnice u zavisnosti od efekta koji se želi postići mogu biti minimalne, ili izrazite širine 1cm od belog cementa. Izražene spojnice preporučljive su za ploče većih dimenzija.





Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...