субота, 25. јун 2016.

Convallaria majalis

Convallaria majalis


Engleski naziv:
  • Lily of the valley 
Srpski naziv:
  • djurdjevak, đurđevo cveće, biserak, đurđica, carevo cveće
Areal:
Evropa, Sevrna Amerika i Kanada
Opis:
visine do 10cm, cvetovi su bele boje. Cveta april-maj mesec. Na kraju cvetanja obrazuje se crveni plod. Tamnozeleni kopljasti listovi obavijaju cvetnu dršku sve do jeseni. Đurđevak se veoma brzo širi i pokriva tle zahvaljujući podzemnom stablu, odnosno rizomu koji je beličast, debeo, člankovit i brzo se razmnožava. Iz njega se razvijaju od jednog do tri lista na dugoj peteljci i cvetna stabljika koja je kraća od listova.
Razmnožavanje:
Razmnožava se deljenjem rizoma, svake treće ili četvrte godine u jesen. Može da se razmnožava i semenom. Seje se u peskovito-humusnu zemlju. Biserak se sadi od februara do aprila. Rizome pažljivo položite u zemlju na dubinu od dva centimetra. Rastojanje između biljaka trebalo bi da bude od 10 do 12 centimetara.
Supstrat:
Zahteva vlažno, humusom bogato zemljište.
Svetlost:
Treba je saditi na polusenovita mesta.
Zalivanje:
U proleće, dok biljka ne procveta potrebno je redovno zalivanje i održavanje zemljišta vlažnim. Kada prođe cvetanje, uvenule cvetiće treba odseći i postepeno smanjivati zalivanje.
Savet:
Vrsta je otporna na niske temperature. U pejzažnoj arhitekturi đurđevak se koristi kao dobar pokrivač tla, kao i za sadnju na senovitim mestima i umereno plodnim zemljištima. Biserak je pogodan za sadnju uz ivičnjake, u kamenjarima, a dobro uspeva i ispod drveta. Zbog lepote i prijatnog mirisa, cvet đurđevka se koristi za pravljenje prolećnih buketa i drugih aranžmana. Posebno se koristi za dekorisanje u svečanim prilikama, za venčane bukete ili za ukrašavanje slavske i uskršnje trpeze sa šarenim jajima. Otrovna biljka.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...