понедељак, 27. јун 2016.

Narcissus sp.

Narcissus sp.


Engleski naziv:
  • daffodil, daffadowndilly, narcissus, jonquil

Srpski naziv:
  • narcis
Aral:
južna Evropa
Opis:
Biljke visine 20-50cm. Cvetovi bele ili žute boje. Cveta od sredine aprila pa do početka juna. U septembru, najkasnije u oktobru; na dubini 10 –20cm i na rastojanju 10 –15cm.
Razmnožavanje:
Može da se razmnožava sitnim lukovicama ("pilićima"), a vrlo retko se koristi razmnožavanje pomoću semena.
Supstrat:
Zahteva dobra, strukturna, plodna i dobro obrađena zemljišta. Ukoliko se aji u saksiji može se dodati dekorativni šljunak. Pri sadnji u saksije, saksije se prvo do pola napune šljunkom, pa se poređaju lukovice na rastojanju oko 1cm, i onda se prekriju zemljom, ali tako da vrh lukovice ostane slobodan.
Svetlost:
Uspešno se gaje na otvorenim i osunčanim mestima, kao i polusenovitim.
Temperatura: 
Vrsta otporna i na niske temperature.
Zalivanje:
Ovim lukovicama od izbija nja do nekoliko nedelja posle cvetanja potrebno je puno vlage, pa se u slučaju suvljeg vremena moraju zalivati. Ukoliko su biljke u saksiji treba ih naliti odstajalom vodom i staviti u hladniju prostoriju pored prozora.
Prihranjivanje:
Svake druge godine u vreme izbijanja zemlji treba dodati kompost ili organsko đubrivo.
Presađivanje:
Narcis reba presditi kada lukovica preraste saksiju. Pre nego što se počne sa presađivanjem, biljku treba dobro zaliti. Po presađivanju ne treba ga izlagati jakom suncu. Trebalo bi izbegavatii zalivanje kako bi koren pustio nove žilice i učvrstio se u zemljište. Najbolje je biljku presaditi u proleće.
Štetočine i bolesti:
Narcis može da napadne siva plesan koja prouzrokuje trulež lukovica. Takođe usled prevelike količine vlage može doći do razvoja gljivica.
Savet:
Narcisi lepo izgledaju i u vazi. Najbolje vreme da se stabljika odseče jeste čim se pupoljak otvori tako da su latice vodoravne. Pre nego što ove vesnike proleća intenzivne boje pridružite drugim biljkama u buketu, morate ih prvo neko vreme držati „u karantinu”. Sveže odsečene stabljike kao da „krvare” odnosno ispuštaju otrovnu sluz. Mnogim njihovim partnerima u vazi, a naročito lalama, to ne prija. Zbog toga narcise jedan dan ostavite same u vazi s vodom.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...