петак, 17. јун 2016.

Chlorophytum comosum

Chlorophytum comosum

Engleski naziv:
  • Spider plant
Srpski naziv:
  • klorofit, zeleni ljiljan
Areal:
južna Afrika

Opis:
Za ovu vrstu je karakteristična pojava viviparije. Nakon precvetavanja seme ostaje da klija na materinskoj biljci, tako da se na dugačkim cvetnim stabljikama formiraju brojne mlade rozete koje nastavljaju da rastu dajući biljci karakterističan izgled. Ove rozete se ukorenjuju ukoliko dopru do zemljišta. Vrsta je izuzetno skromna i lako se gaji.
Svetlost:
Vrsta podnosi senku, temperaturna kolebanja, suv vazduh, klimatizovane prostorije, neredovno zalivanje. Dobro reaguje na dopunsko osvetljenje. Vrsta sa potpuno zelenim lišćem traži vrlo malo svetlosti pa je pogodna za prostore koji nisu baš jako bogati svetlom. Vrste šarenih, belo-zelenih listova zahtevaju više svetla, ali ne vole direktno sunce.
Temperatura:
Ipak joj najviše odgovaraju osvetljene prostorije, temperature 15-22ºС, minimum 7ºС
Zalivanje:
Najviše joj odgovara redovno zalivanje, a ukoliko je zemljište hladnije treba da se malo prosuši između dva zalivanja. Usled prekomernog zalivanja i loše drenaže dolazi do truljenja korena. Leti je zalijevajte dva puta nedeljno, a zimi otprilike jednom nedeljno. Leti će joj goditi i prskanje lišća.
Prihranjivanje:
Prihranjuje se 1-2 puta mesečno tokom vegetacije, ali može znatno ređe, jedino treba voditi računa da se ne pretera, jer biljke ne formiraju nove rozete i vrhovi listova propadaju.
Savet:
Ukoliko vrhovi listova posmeđe onda je supstrat previše suv i biljka nije dugo zalivana, ili je voda za zalivanje suviše tvrda.





Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...