субота, 23. април 2016.

Monstera deliciosa

Monstera deliciosa Liebm.

Engleski naziv:
  • Ceriman, Cheese Plant split-leaf philodendron
Srpski naziv:
  • monstera
Areal:
Zapadna Indija i Centralna Amerika
Opis:
Povijuša. Svi delovi biljke su otrovni osim zrelih plodova. Listovi mogu biti veoma veliki, u promeru do 60 cm. Duboko su urezani i šupljikavi a zbog tog svojstva neki je nazivaju "švajcarski sir". To ukazuje na to da biljka potiče iz krajeva sa jakim vetrovima. Vetar prolazi kroz šupljine, a veliki listovi ostaju neoštećeni. Polagano raste, istera najviše jedan ili dva lista godišnje. Leti se na starim biljkama pojavljuje žućkasti cvet nakon čega se iz njega razvija plod koji je kada dozre jestiv.
Razmnožavanje:
Monstera se razmnožava u proleće, reznicama vrhova stabljike u klijalištu pri temperaturi od 24 do 27
ºС, a reznice se mogu zakoreniti i u vodi. Čvorovi listova mogu da budu reznice, ali sporije rastu i potrebna im je temperatura od 34ºС. Najjednostavniji način je da se odrezani list stavi u vodu, a kada se pojave korenčići prebaci u mešavinu treseta i peska gde će da se zakoreni.
Supstrat:
Najboji su lagani tresetni komposti koji omogućuju dobro oceđivanje.
Svetlost:

Podnosi tamne uglove i zato je popularna kao sobna biljka. Nikad, a posebno leti ne sme biti izložena direktno sunčevom svetlu.

Temperatura:
Najviše joj odgovaraju temperature od 20-30ºС, a ne podnosi temperature niže od 10ºС.
Zalivanje:
Treba je redovno zalivati mekom vodom, kao i orošavati. Tokom leta zaliva se svakih 5-6 dana tako da joj zemlja bude vlažna. U toku zime zaliva se svakih 10-12 dana, da zemlja ne bude ni vlažna, a ni suva.
Vlažnost vazduha:
Potrebna joj je visoka vlažnost vazduha, kao i dosta indirektne svetlosti, mada podnosi i suv vazduh i polusenku. Listove treba orošavati, a saksija može da se postavi na mokre kamenčiće ili u veću posudu sa vlažnim tresetom. 

Prihranjivanje:
Prhranjuje se tečnim đubrivima, svake 2-3 nedelje tokom perioda vegetacije. Ako listovi nemaju lepu svežu boju dodaje se đubrivo sa amonijakom ili kalijumom.

Čišćenje:
Listovi se mogu čistiti vlažnom krpom ili sunđerom. Listove prilikom čišćenja treba pridržavati sa donje strane kako se ne bi oštetili.
Presađivanje:
Biljku je poželjno presađivati jednom godišnje, u proleće. Kada dostigne maksimalnu veličinu može se menjati samo gornji sloj zemlje.
Posebni zahtevi:
Požuteli listovi monstere se ostavljaju na stablu dok sami ne otpadnu. Odumiranje donjih listova zimi je uobičajena pojava. Međutim, kada se više listova osuši istovremeno, uzroci mogu da budu suviše tvrda voda za zalivanje, obilnije zalivanje, suv vazduh ili kisela zemlja.

Štetočine i bolesti:
Monstera nije podložna bolestima. Mogu je napasti štitaste vaši, a ako je zemlja previše kisela mogu da se razviju larve mušice.
Savet:
Po feng šuiju, monstera je idealna u svakom prostoru u kojem je potrebno smirivanje.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...