четвртак, 21. април 2016.

Alocasia macrorrhiza

Alocasia macrorrhiza

Engleski naziv:
  • Giant taro, Elephant ear
Srpski naziv:
  • alokasija, slonovo uho
Razmnožavanje:
Razmnožava se bočnim izdancima. 
Supstrat:
Supstrat treba da je ocedit, plodan sa visokim sadržajem humusa.
Svetlost:
Dobro podnosi uslove enterijera. Najviše joj odgovara polusenka, a donekle podnosi i senku. Ne podnosi direktne sunčeve zrake.
Temperatura:

Može da preživi i ukoliko se temperature kratkotrajno spusate ispod -3ºС, ali će listovi biti oštećeni već na 0ºС. Idealna temperatura u toku leta je 20-25ºС.
Zalivanje:
Traži dosta vlage i može da podnese zadržavanje vode u posudi. Treba je redovno zalivati odstajalom vodom, tvrda voda može da izazove fleke na listovima. Pošto je sklona truljenju, zbog sočnog stabla, ne treba je zalivati preobilno. Leti se zaliva jednom do dva puta nedeljno, a zimi jednom u dve nedelje.
Vlažnost vazduha:
Pošto voli vlažan vazduh treba listove prebrisati vlažnom krpom s vremena na vreme, kao i stavljane saksije na podmetač sa kamenčićima koji su preliveni vodom.
Prihranjivanje:
Treba je redovno prihranjivati. Od marta do oktobra prihranjuje se tečnim đubrivom za zelene biljke, svake dve do tri nedelje.
Presađivanje:
Dok je biljka manja presađuje se u rano proleće u saksiju koja je za dva broja veća, u rastresit supstrat koji se mnogo ne sabija.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...