понедељак, 4. април 2016.

Род Dieffenbachia

Род Dieffenbachia

Engleski naziv:
  • Dumb Cane, Leopard Lily
Srpski naziv:
  • difenbahija
Razmnožavanje:
Najlakše se razmnožava reznicama. Reznice se dobijaju tako što se odseče deo iznad starog lisnog čvora. Dobra reznica ima 3-4 lista i neophodno je da se dobro prosuši, a nakon par dana stavlja se u ovlaženu mešavinu zemlje i peska, pri temperaturi 21-24ºС. Reznica se može prvo staviti u vodu da se ožili pa potom posaditi u zemlju. Još jedan način je odsecanjem dela stabljike dužine oko 8cm sa 3-4 lisna čvora. 
Svetlost:
Odgovaraju im položaji sa dosta indirektne svetlosti, a podnose i polusenku. Treba izabrati istočnu ili severnu poziciju u domu. Direktni sunčevi zraci mogu izazvati ožegotine na listovima. 
Temperatura:
Zahtevaju dosta toplote, vlage i temperature iznad 15ºС, a ukoliko se temperature spuste ispod 10ºС propadaju. Tokom zime biljci treba obezbediti temperaturu 15-18ºС.
Zalivanje:
Tokom proleća i leta difenbahije treba zalivati malakom i odstajalom vodom 2-3 puta sedmično, a zimi jednom u nedelju dana. Ne podnosi preterano zalivanje.
Vlažnost vazduha:
Redovno ih treba orošavati, poželjno im je postaviti i na podmetač u kojoj je voda koja će isparavati, ali podnose i smanjenu vlažnost vazduha. Za orošavanje treba koristiti fini raspršivač i voda treba da je bez krečnjaka. S vremena na vreme listove treba obrisati vlažnom krpom.
Prihranjivanje:  
Prihranjuju se tečnim đubrivima ili folijarno. U toku proleća i leta prihranjuje se svake dve nedelje.
Presađivanje:
Brzorastuće vrste koje se presađuju jednom godišnje. Saksija treba da bude za dva broja veća. Na dno saksije treba staviti drenažni sloj (komadići stiropora, šljunak). Zemlja treba da bude meka i bogata humusom.
Posebni zahtevi:
Ukoliko donji listovi žute i opadaju moguće je da biljka nije dovoljno zalivana ili je bila izložena promaji koja podstiče evaporaciju listova. Ne voli blizinu radijatora ni grejalica, kao ni promaja i često premeštanje.
Šteočine i bolesti:
Može da je napadne crveni pauk, a posledica su žuti listovi pojava paučine sa donje strane. U tom slučaju treba povećati vlažnost vazduha i koristiti odgovarajući insekticid. Ukoliko se pojave vunaste vaši, treba probati ukloniti ih vatom koja je bila potopljena u alkohol. Ukoliko to ne pomogne, treba primeniti odgovarajući insekticid. 

Savet:
Difenbahija je otrovna biljka. Prilikom odsecanja stabljike iz nje curi toksičan sok, pa treba koristiti zaštitne rukavice. Reznice ne treba uzimati u prisustvu dece i kućnih ljubimaca.     

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...