четвртак, 4. фебруар 2016.

Viola tricolor

Viola tricolor

Engleski naziv:
  • heartsease, heart's ease, heart's delight, tickle-my-fancy, Jack-jump-up-and-kiss-me, come-and-cuddle-me, three faces in a hood, love-in-idleness
Srpski naziv:
  • dan i noć, mahućica, mahuća, božji cvit, viola, gospina ljubica, dikino oko, kokošija ljubica, modra iskrica, poljska ljubica, sedmičica, trobojna ljubica, udovica, kupidonov cvet
Opis:
Dvogodišnja biljka visine 15-25cm, osnovna boja cveta je žuta i ljubičasta. U zavisnosti od toga kada posadite dan i noć, tada će i cvetati. Ako je sadite u jesen, cveta u proleće, ako je sadite zimi, cvetaće do kraja jeseni. Biljke se sade na razmaku od 20cm.
Razmnožavanje:
Setva semena u junu-avgustu. Setva se vrši na otvorenom polju ili u toplim lejama. Rasađuju se čim dobiju 3-5 listića. Zatim se iznose na stalno mesto.
Supstrat:
Pogoduje im laka, nađubrena baštenska zemlja. Najpogodnija je mešavina peska i šumskog zemljišta.
Svetlost:
Traže otvorena, sunčana mesta. Vole i polusenku.
Temperatura:
Dobro podnose niske temperature.
Zalivanje:
Za vreme gajenja potrebno je odžavati umerenu vlagu, a dok su biljke u rasadu treba ih štititi od jakog sunca dok ne ojačaju. Umereno zalivanje, dva do tri puta nedeljno. Zalivanje treba vršiti predveče, direktno u zemlju, a ne preko listova i cvetova.

Prihranjivanje:
Ne traže prihranu.
Orezivanje:
U vreme cvetanja treba redovno odstranjivati uvele cvetove.
Štetočine i bolesti:
Brojni paraziti mogu da napadnu dan i noć. Oni izazivaju rđu na listovima, pegavost lista, plamenjaču, pepelnicu ili nekrozu biljke. Koristite odgovarajuće pesticide za zaštitu od grinja i lisnih vaši koje mogu da budu uzrok kovrdžavosti listova.
Savet:
Ljubičica dan i noć prvenstveno služi za jesenju i prolećnu dekoraciju parkova, vrtova i balkona, kao i za ukrašavanje ivičnjaka u baštama i lejama. Koristi se i kao pokrivač tla između lukovičastih ukrasnih biljaka i između grmlja. Lepo izgleda i na terasama u saksijama ili sandučićima.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...