уторак, 16. фебруар 2016.

Род Cryptanthus

Rod Cryptanthus

Engleski naziv:
  • Earth Stars
Većini vrsta ovog roda pogoduje dosta difuzne svetlosti, dok direktni sunčevi zraci mogu izazvati ožegotine na listovima. Nedostatak svetlosti se manifestuje gubljenjem intezivnih boja listova, koji postaju zeleni. Rast postaje slab i nepravilan. Uspešno rastu pri dopunskom osvetljenju, a boje postaju intezivnije ukoliko se koriste fluoroscentne sijalice.
Za rast im odgovara rastresit, porozan supstrat. Danas se mogu nabaviti različite komercijalne mešavine ili se može napraviti mešavina koja sadrži treset, pesak i perlit.
Supstrat ne bi trebao da se potpuno osuši između dva zalivanja. Treba ih redovno zalivati i orošavati. Takođe im je potrebno dosta valge u vazduhu. Sade se u dovoljno velike posude, kako bi se formirao korenov sistem najmanje iste veličine kao i nadzemni deo biljke.
Optimalna temperatura kreće se od 16-30ºС. Pojedine vrste mogu podneti i niže temperature uz smanjeno zalivanje, ili više (preko 30ºС) uz redovno zalivanje i orošavanje.
Prihranjivanje neće uticati na intezivniju boju listova, ali je neophodno za intezivan rast biljke. Mogu se koristiti standardna đubriva (NPK 14-14-14 ili 10-10-10) ili đubriva koja se koriste za afričke ljubičice ili orhideje.
Potrebe za svetlošću se razlikuju od vrste i kultivara.
  • C. beukerii – odgovaraju uslovi senke, sa puno vlage, zbog čega su pogodni za terarijume.
  • C. bahianus 'Cascade' i C. warasii – zahtevaju dosta svetlosti, a podnose i direktno sunce
C. bahianus 'Cascade'
C. warasii 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...