петак, 19. фебруар 2016.

Neoregelia carolinae

Rod Neoregеlia

Potrebno im je dosta difuzne svetlosti, ali im odgovara i polusenka. Podnose direktnu sunčevu svetlost, ali slabijeg inteziteta.
Otporne su na uslove enterijera. Najviše im odgovaraju temperature iznad 12ºС, mogu podneti i nešto niže, do 5ºС. Gaje se u malim posudama, a odrasle biljke u saksijama prečnika 10-15cm. Supstrat treba da bude ocedit i kisele reakcije.
Prilikom zalivanja vodu treba sipati u središte rozete, ali ne previše i ne suviše često. Ukoliko se zadrži ustajala voda može doći do pojave bakterija i neprijatnog mirisa. Zalivanje se vrši mekom, odstajalom vodom, jer suviše tvrda voda smeta biljci i izaziva pojavu smeđih tačkica na listovima. Tokom leta i u prostorijama sa suvim vazduhom mogu se orošavati.
Mlade rozete, koje se formiraju nakon precvetavanja, se odvajaju kada porastu oko 1/3 materinske rozete. Mlade, tek posađene biljke, nakon odvajanja od matične rozeter, treba prihranjivati prvih nekoliko meseci tokom vegetacije tečnim  đubrivima. Najbolje je koristiti jako razblažen rastvor (1/4 propisane doze) koji dodajemo u malim količinama u centralni deo ''fišeka''. Voditi računa da đubriva ne sadrže bakar ili bor jer su toksični za bromelije.
Neoregelia carolinae

Engleski naziv:
  • Blushing Bromeliad
Srpski naziv:
  • nidularium, neoregelija
Opis:
Rozeta listova je relativno niska (25-30cm) i široka (preko 60cm). 
Temperatura:
Ne podnose temperature niže od 10
ºС.
Zalivanje:
Supstrat treba povremeno zalivati, ali ne sme biti previše vlažan, a u središte rozete vodu treba sipati na svakih 10 dana, leti češće.
Prihranjivanje:
Prihranjuje se dosta razblaženim đubrivom na bazi fosfora. Đubriva se dodaju preko listova, supstrata, i sipa se mala količina u ''fišek''.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...