среда, 10. фебруар 2016.

Platycerium alcicorne

Platycerium alcicorne

Engleski naziv:
  •  Staghorn fern
Srpski naziv:
  • jelenji rogovi, rogovi losa
Razmnožavanje:
Može se razmnožavati delovima biljke ili sporama, ali je proces zahtevniji, jer je potrebno obezbediti određenu vlažnost vazduha kao i temperaturu. Obrazuje bočne pupoljke kojima može da se razmnožava.

Supstrat:
Ukoliko se sadi u saksiji ili korpi najboji je tresetni kompost, ako je na kori ili drvetu, treba pomešati jednake delove komposta i fino iseckanog tresetara. To je važno radi dobrog oceđivanja.
Svetlost:
Ne voli promaju kao ni direktno sunce.

Temperatura:
Najmanja zimska temperatura je 15ºС. Najviša letnja temperatura može biti 24ºС.
Zalivanje:
Treba pustiti da se zemlja između zalivanja osuši. Leti zalivati svakih sedam dana, a zimi svakih 10 dana. Najbolji je način zalivanja tako da se cela biljka uroni u vodu na petnaestak minuta, pa se ocedi pre nego što se vrati na mesto.
Vlažnost vazduha:
Biljci ce prijati prskanje jedanput ili dva puta nedeljno.
Prihranjivanje:
Jedanput mesečno vodi treba dopdati tečno hranivo.
Čišćenje:
Biljku ne treba čistiti jer samo potapanje i prskanje održava listove čistim. Ne treba koristiti sredstvo za sjaj listova.
Presađivanje:
Treba je presađivati svake 2-3 godine u proleće, u šupljikave posude ili korpe, moše i delove grana, stabal ili kore, pa čak i crep. Najbolje je u neke posude koje se mogu okačiti kako bi biljka došla do punog izražaja.

Štetočine i bolesti:
Ukoliko se preko zime drže u pretoploj prostoriji mogu ih napasti biljne vaši, a ako se tokom leta iznose napolje, treba ih često pregledati ods puževa.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...