среда, 11. децембар 2013.

Zima

Negovanje biljaka tokom zimskog perioda

Biljke ne treba zalivati u toku zimskog perioda, jer je to period mirovanja za biljke. To se odnosi kako na drveće tako i na zeljaste biljke. Usled zimskog zalivanja može da dođe do zamrzavanja vode, a samim tim i zemljišta, što može da dovede do oštećenja korenovog sistema. U toku zime se takođe izbacuje i prihranjivanje zemljišta. Biljke, pogotovo one osetljive vrste treba u toku zime zaštiti od jakih mrazeva i vetrova. Kao što ćemo zaštiti samo biljku, treba zaštiti i korenov sistem. Ovo je pogotovo važno ukoliko je zima sa slabo snega, jer je sneg jako dobar izolator. 
Za žaštitu stabla mogu se koristiti različiti materijali, a sama zaštita se svodi na tz. oblačenje stabla. Četinarske vrste je veoma bitno uviti tokom zimskog perioda kanapom kako ne bi došlo do rascvetavanja krune. Palme i druge tropske biljke se moraju dodatno zaštiti jer su veoma osetljive vrste. 
Za zaštitu korenovog sistema radi se malčiranje. Pored toga što štiti korenov sistem, on takođe može i da služi kao hranivo za biljku. Kao malč mogu da posluže različiti materijali. Pored zaštitne funkcije mogu da budu i veoma dekorativni.
Pored korena i stabla, bitan deo za zaštitu su i grane. Ovo je veoma bitno ukoliko je zima sa dosta snega. Pod težinom snega može doći do lomljenja nekih grana. Zato u periodu orezivanja treba dobro pregledati krunu i odstraniti sve bolesne i trule grane, jer su one prve sklone pucanju. Ukoliko su grane sa povredama njih treba sanirati, jer povećana vlaga može da prouzrokuje pojavu truleži.
Ukoliko su biljke mlade treba ih zaštititi od izvaljivanja. To se radi tz. ankerisanjem stabla. Ono se sprovodi kako za četinare, tako i za lišćarske vrste. 
Zimski period je idealan za sadnju četinara, pa ukoliko želite da oplemenite svoju baštu nekom četinarskom vrstom, ovo je idealan period za to.
Pored četinara, pažnju treba obratiti i na povijuše ukoliko se nalaze u vašem dvoristu. Njih takođe treba uvezati, kako ne bi došlo do lomljenja i opuštanja grana.



Zaštita palmi


Zaštita saksijskih vrsta, ukoliko ne možete da ih unesete u kuću



Jedan od načina zaštite četinara


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...