субота, 14. децембар 2013.

Kamelija

Smatraju je najstarijom kultivisanom biljkom na svetu. Lepota kamelije je znatno uticala na mnoge pisce, pesnike i slikare. Smatra se kraljicom cveća. Prvi put se ova biljka spominje 1725. godine pre Hrista. Na Dalekom istoku kamelija prati puteve budističkih sveštenika. Na taj način dobija status religioznog simbola. Sadi se u hramovima i na grobljima. Čak i dan danas se nalazi u budističkim hramovima. Slavi se kao nacionalni cvet u starom južnom kraljevstvu, Dai Li. Festival kamelije se održava u Kunningu, glavnom gradu jugozapadne kineske provincije.
Kamelija simboliše savršenstvo, eleganciju i postojanost. Smatra se simbolom snažne i trajne ljubavi. Ako muškarac pokloni devojci ili ženi crvenu kameliju, stavlja joj do znanja da je ona najlepša. Ukoliko joj pokloni belu kameliju, to znači da veruje u snagu njihove ljubavi.
Kamelija je takođe i zaštitni znak Koko Šanel.












Danas je česta upotreba kamelije u kozmetici. Uglavnom se meša sa drugim vrstama. U Francuskoj se proizvodi ulje za telo koje sadrži kameliju, badem, susam, limun, lavandu, ruzmarin i majčinu dušicu. Ovo ulje čisti kožu i daje joj mekoću, glatkost i satenski izgled. Od ulja kamelije i jojobe pravi se preparat za čvrstinu i oblkovanje grudi.


Čajno drvo zelenog čaja pripada porodici kamelija. Smatra se da su ovaj čaj Kinezi koristili još pre 4000god. U Japanu se smatra da je ovaj čaj nezamenjljiv za dobro zdravlje i dug život. Nova istraživanja pokazuju da zeleni čaj ima dva do tri puta više antioksidanasa, samim tim snižava holesterol, ubija kancerogene ćelije i bakterije koje prouzrokuju karijes, štiti srce, poboljšava probavu, snižava pritisak i troši kalorije. 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...