понедељак, 16. децембар 2013.

Cineraria x hybrida

Cineraria x hybrida


Syn. Pericallis x hybrida, Senecio x hybridum

Engleski naziv:
  • florist's cineraria
Srpski naziv:
  • cinerarija
Opis:
Iako spada u grupu višegodišnjih biljaka, kod nas se uglavnom uzgaja kao jednogodišnja. Mogu da dostignu visinu od 40-60cm, a prečnik od 30-60cm. Vrsta je koja sporo raste. Cveta od januara do aprila. Biljka je bez mirisa.
Razmnožavanje:
Pošto se teško razmnožava semenom, najbolje je razmnožavati je u ministakleniku. Potrebna je temperatura od 15ºС. Seme se sitno posipa po površini supstrata, nakon čega se saksija prekriva staklom ili plastičnom folijom. Time se povećava valžnost za nicanje. Ukoliko seme sejemo od juna do septembra, cvetanje će biti od decembra do aprila. Površina supstrata mora uvek biti vlažna. Ukoliko imamo temperaturu od 20°С mladi izdanci se javljaju već posle desetak dana. Mladicu treba prskati da je ne bi napale lisne vaši. Ukoliko se vaši pojave treba je tretirati sredstvima protiv lisnih vaši. Zemljište koje se koristi za sadnju je klijališna zemlja ili peskovit kompost. Kada mladice izniknu treba ih pikirati i presaditi još dva do tri puta pre cvetanja. 
Supstrat:
Za supstrat treba koristiti humus od kore drveta ili treset. Treba da bude ocedit.
Svetlost.
Ne treba je izlagati jakom suncu (dovodi do otpadanje listova). Traži dosta svetlosti da ne bi uvenula. Uvek se drži na mestu zaklonjenom od sunca. U jesen se unosi na svetlo i hladnije mesto gde ne mrzne.
Temperatura:
Otporna je na niske temperature. Može da podnese do 7ºС. Maksimalna letnja temperatura je 16ºС. Zimi joj najbolje prija temperatura od 3-5ºС. Ispod 2ºС gine. U toploj prostoriji uz obilnije zalivanje brže procveta. Za formiranje pupoljaka u toku zime i cvetanje biljke zahtevaju nižu temperaturu od 10-15ºС. Optimalna dnevna temperatura treba da je oko 22ºС. A ko se drže na višim temperaturama skraćuje joj se životni vek.
Zalivanje:
Supstrat treba da bude vlažan, ali ne mokar.
Vlažnost vazduha:
Potrebno je da prostorija u kojoj biljka bude provetrena. Zahtevaju povećanu vlažnost vazduha, ali listove ne treba prskati.
Prihranjivanje:
Za vreme cvetanja može se prihranjivati jednom nedeljno kompletnim tečnim đubrivom. 
Presađivanje:
Kada iznikne pikira se i presađuje bar 2 do 3 puta do cvetanja. 
Čišćenje:
Listovi se mogu prebrisati suvom krpom.
Štetočine i bolesti:
Podložna je gljivičnim oboljenjima, kao i napadu belih mušica. Ako se pojave lisne vaši mora se redovno čistiti i prskati nikotinskim preparatima ili sredstvima protiv lisnih vaši. Takođe može da se javi i trulež korena i siva plesan uled prekomernog zalivanja. 
Posebni zahtevi:
Ne podnosi promaju kao ni suv vazduh. Treba je prskati da je ne bi napale lisne vaši.
Savet:
Vrućine smanjuju cvetanje. Mogu stajati napolju sve dok temperatura ne padne ispod 7ºС. Prilikom kupovine pupoljci treba da naglašavaju boju.




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...