четвртак, 12. децембар 2013.

Magnolija



U današnje vreme sve je veća upotreba magnolije u kozmetici i medicini. Tako danas imamo razne preparate i kupke na bazi njenog mirisa. Deo magnolije koji se upotrebljava u ove svrhe nije cvet (iako bi mnogi pomislili) nego kora. Ekstrat kore magnolije se upotrebljava u kozmetičke svrhe jer deluje umirujuće na kožu, smanjuje crvenilo, poboljšava hidrataciju i elastična svojstva kože. 
Poznati su i mnogi šamponi sa ekstrktom magnolije, jer utiče na odbijanje svetlosti i štiti kosu od isušivanja. Takođe je poznat i vosak na bazi magnolije koji se dobija iz lista. On dodatno štiti kosu i daje joj sjaj, a da je ne otežava. Ekstrat magnolije može da se koristi i u masaži. 
Blagodeti magnolije od davnina su poznate stanovnicima Kine i Japana. Eterično ulje na bazi magnolije zbog svog osvežavajućeg i aromatičnog mirisa, deluje pozitivno na nervni sistem i emocije. Može da se koristi i sa drugim uljima, jer oplemenjuje njihov miris.
Miris magnolije pozitivno utiče na ljudsko raspoloženje, pa se može koristiti kako bi se ublažila anksioznost, napetost, nesanica. Pozitivno deluje i na kardiovaskularni, disajni, mišićni i probavni sistem. Lekovi na prirodnoj bazi su manje štetni po organizam i ne stvaraju zavisnost.
Neka novija istraživanja su pokazala da je ekstrakt magnolije najdelotvorniji kod lošeg zadaha. Pored ubijanja bakterija koje prouzrokuju loš zadah, ubija i bakterije koje uzrokuju zubni kamenac. 





















Simbolika cveta magnolije:


''Magnolija označava dostojanstvo i otmenost. Ukoliko je njen cvet beo, ona je znak nevinosti. Ako je cvet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Postoji i verovanje po kojem magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.'' 
Preuzeto sa:

Magnolija takođe simbolizira dostojanstvo i istrajnost, a takođe i ljubav prema prirodi.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...