уторак, 22. март 2016.

Schefflera arboricola

Schefflera arboricola

Syn. Heptapleurum arboricolum

Engleski naziv:
  • Dwarf Umbrella Tree
Srpski naziv:
  • šeflera
Areal:
Australija i Novi Zeland
Opis:
Zimzeleni žbun visine do 3-4m.
Supstrat:Najviše joj odgovara blago kiseo, neutralan do blago alkalni supstrat, ocedit sa dodatkom peska. 
Svetlost:
Odgovara joj dosta svetao položaj, ali se može prilagoditi i polusenci. Ne podnosi direktne sunčeve zrake.
Temperatura:
Pogoduje joj umerena temperatura, u zimskom periodu 15-18°C, a leti maksimalna 24°C.
Zalivanje:
Potrebno joj je dosta vlage, ali se voda ne sme zadržavati u posudi nakon zalivanja. Supstrat treba da bude vlažan, ali ne mokar. Podnosi neredovno zalivanje. Potrebno orošavanje jednom nedeljno.
Prihranjivanje:
U periodu vegetacije (od aprila do oktobra) treba umereno djubriti svake 2 - 3 nedjelje. 
Presađivanje:
Mlade biljke treba presadjivati svakog proleća, dok se ne dostigne veličina saksije promera 20-25 cm. Starijim biljkama treba na 2 godine promeniti gornji sloj zemlje. Za postizanje veće visine šefleru treba presadjivati svake godine, kako bi se omogućavao i podsticao rast korena.
Orezivanje:
Grananje se može podstaći piniciranjem, čime se formira gusta, žbunasta forma. Orezivanjem se može formirati i oblik minijaturnog drveta.
Posebni zahtevi:
Glavni problemi mogu nastati usled prevelikog ili premalog zalivanja, suvog vazduha, a kao posledica toga javljaju se biljne vaši i sitni paraziti.
Savet:
To je često grajena sobna biljka koja dobro podnosi uslove enterijera i nedostatak redovne nege. Svi delovi biljke su otrovni, zato prilikom orezivanja i presađivanja biti pažljiv, po završetku oprati ruke i alat koji je korišćen. Šefleru stalno treba posmatrati i pregledati, jer sve što joj ne odgovara pokazuje na svojim listovima. Ukoliko listovi počnu da se suše ili da vise, uzrok može biti previsoka ili preniska temperatura; preterano ili nedovoljno zalivanje; nedostatak hranljivih materija u supstratu. Ukoliko biljkama opadaju listovi, uzrok može biti suviše suv vazduh, ali i preterano zalivanje ili nagle temperaturne promene. U pretoplom stanu sa suvim vazduhom mogu se pojaviti štitaste vaši ili doći do otpadanja listova. Nedostatak vlage manifestuje se posmeđavanjem oboda lista, mada to može biti znak i preobilnom prihranjivanju ili je biljka bila izložena promaji, klima uređaju i sl. Osim gore navedenog, šefleru mogu napasti razna gljivična oboljenja (mikoze) lišća, trulež korena, crveni pauk.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...