четвртак, 10. март 2016.

Ficus benjamina

Ficus benjamina

Engleski naziv:
  • Weeping Fig, Benjamin’s Fig, ficus tree, ficus
Srpski naziv:
  • bemdžamin, sitnolisni satiran
Opis:
U prirodi dostiže visinu do 30m.
Razmožavanje:
Vršne reznice se mogu koristiti za razmnožavanje tako da se stave u zemlju nakon što se tretiraju prahom za zakorenjavanje ili se stave u vodu, i kada se zakorene stave u zemlju. Reznice vrhova stabljike se pobodu u proleće u klijalište pri temperaturi od 24ºС.
Supstrat:
Voli vlažnu zemlju koja mora biti propusna. To se može postići prilikom sadnje, ako se u posudu u koju se sadi prvo stavi malo peska pa onda humus. Sadi se u humusnu rastresitu zemlju kojoj se doda malo peska, nešto ilovače i treseta. 
Svetlost:
Često se gaji u enterijeru. Odgovara joj svetao, sunčan položaj, a podnosi polusenku i senku. Tokom zime, u enterijeru bendžamin može da izgubi i do 30% lišća. Ne sme biti izložen direktnom suncu. Najbolje je istočni ili zapadni prozor, ili bilo koje mesto da je udaljeno od prozora 1-2m.
Temperatura:
Što se tiče temperature ona treba da je u granicama koje ne prelaze manje od 10ºС, a što se tiče maksimalne temperature može da izdrži jako visoke, ali pod uslovom da mu se osigura dovoljna količina vlage. Prostorija mora držati temperaturu od 13-15ºС, dok letnja može biti 24ºС. Zimi je treba držati u hladnoj prostoriji na temperaturi od 8-10ºС.
Zalivanje:
Tokom leta treba umereno zalivati, tokom zime smanjiti, ali ne dozvoliti da se biljka osuši. Orošavanje nije potrebno. Veoma je osetljiv na vlagu u zemljištu kao i neredovno zalivanje, pa mu u takvim uslovima listovi žute i otpadaju. Zemlja mora da bude umereno vlažna i da se nikada potpuno ne osuši. Zimi se zaliva jednom nedeljno, dok leti dva puta. Ne voli da voda ostane u podloški, pa je nakon zalivanja treba odstraniti. 
Vlažnost vazduha:
Svakodnevno orošavanje mlakom vodom.
Prihranjivanje:
U periodu vegetacije, od proleća do jeseni, potrebno je i folijarno prihranjivanje. Leti se prihranjuje dva puta mesečno. 
Čišćenje:
Tokom svakih 14 dana, a tokom leta i češće, prskati biljku ili joj lišće oprati mlakom vodom. Ukoliko se listovi peru u vodu se može rastopiti i malo deterdženta za listove. Nakon toga isprati čistom vodom. Prskanjem se biljka održava čistom, a što je još važnije, na taj način se sprečava da vaši i crveni pauk napadne biljke.
Presađivanje:
Prilikom presađivanje treba na dno posude staviti debeo sloj drenaže. Presađivanje bi trebalo raditi u proseku svake tri godine, u proleće. Poželjno je svake godine promeniti gornji sloj supstrata debljine oko 3cm. Presađivanje se vrši u februaru i tada korenje treba orezati. Vrlo dobvro podnosi i drastično skraćivanje korena. Dok su mlade treba ih presađivati jednom godišnje.
Orezivanje:
Dobro podnosi orezivanje. Nakon orezivanja biljku treba oprezno zaliti i prihranjivati tokom mesec dana. Prilikom rezanja velikih grana treba pripaziti jer biljka ispušta beli sok pa postoji opasnost da ga previše izgubi prilikom orezivanja.
Posebni zahtevi:
Ne odgovara suv vazduh ni neredovno zalivanje. Biljka je osetljiva na hladnoću i preteranu sušu, listovi su veoma osetljivi na prommene količine svetlosti. Ukoliko se biljka premešta, možeda otpadne dosta listova, ali će se pojaviti novi koji su prilagođeni novim uslovima. 
Životni vek:
Traje dugo.
Vrste i varijeteti:
  • 'Danielle'
  • 'Naomi'


  • 'Exotica'
  • 'Golden King'

Savet:
Ukoliko listovi počnu da žute to može da znači nedostatak vode. Ne voli promaju. Takođe je ne treba stavljati blizu ulaznih vrata ili bilo kakvih drugih otvora, radijatora, klima uređaja. Nije poželjno držati je u spavaćoj sobi jer troši puno kiseonika. Fikusi često gube lišće nakon kupovine, usled šoka od premeštanja.Treba im obezbediti redovno zalivanje i mnogo svetla i vlage tokom perioda prilagođavanja na novo stanište.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...